17.02.2017 Beograd

Đurić: Vlada Srbije je uz porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu

Đurić: Vlada Srbije je uz porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu Foto: Zoran Raš
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da država Srbija nikada neće odustati od borbe za pravdu za sve Srbe ubije na Kosovu od 1998. godine i dodao da porodice kidnapovanih i ubijenih mogu da računaju na pomoć Vlade Srbije.

"Računajte na nas", rekao je Đurić okupljenima u prostorijama Udruženja "Kosmetske žrve", ispred zida na kome su fotografije više od 2.500 ubijenih Srba, civila, vojnika i policajaca na Kosovu

Predsednik Udruženja Simo Spasić prethodno je u ime porodica tražio da se donese zakon o pravima prodica civilnih žrtava, da se stradalima podigne spomenik u centru Beograda i da im se kaže da li pomoć da traže od Beograda ili Prištine.

Država Srbija čvrsto podržava borbu porodica, rekao je Đurić i članovima tog udruženja zahvalio što neguju sećanje na žrtve i nezaustavljaju se u borbi da zločinci budu kažnjeni.

Đurić je ocenio da je to što se desilo na Kosovu najsramnija politika stradanja i proterivanja onih koji se nisu složii s projektom nezavisne države na teritoriji sprske južne pokrajine.

Srbija se 17. februara sa tugom i pijetetom seća svih srpskih žrtava terorizma, separatizma i zločina svih neslućenih razmera od 1998. godine do danas, rekao je Đurić i naveo da su rezultat takve zvločinačke politike puste ulice Prištine, škole, univerzitet, sportske hale, koje su nekada vrvele od života Srba i žagora srpskoj jezika.

"Za nas koji imamo i Vidovdan i Mitrovdan, 17. februar je samo treptaj oka u istoriji, i dan sećanja na sve koji su ubijeni samo zato što su bili Srbi, što su govorili srpskim jezikom i što nisu bili u glavama i srcima deo separatsističkog programa koji se zove nezavisno Kosovo", rekao je Đurić.

Spasić je tražio od države Srbije dahitno donese zakon o pravima porodica civilnih, predratnih, ratnih i posleratnih žrtava, koji, kako je dodao, imaju sve zemlje u regionu.

"Tražimo i da država Srbija hitno u Pionirskom parku podigne spomenik srpskim žrtvama od Košara do Horgoša", rekao je Spasić koji je zatražio i da Srbija "svim beskućnicima čije su kuće opljačkane, srušene, zapaljene, voćnaci i šume posečene, grobovi pradedova poorani, kaže kome da se obrate za zbrinjavanje - državi Srbiji i takozvanoj vladi Republike Kosovo".

Majka ubijenog Dimitrija Popovića zatražila je da se zaustave ubijanja i poručila porodicama ubijenih na Kosovu da su sve srpske žrtve heroji i anđeli na nebu.

"Nijedna majka, otac, brat, sestra niko više ne sme da zaplače, dogovor o tome se mora postići", rekla je Popović koja je Đuriću poklonila knjigu "Dimitrije sa suncem u očima", sinovu medalju i majcu sa Dimitrijevim likom u čiju čast se u Gračanici svake godine igra memorijalni fudbalski turnir.

Đuriću, ali i okupljnima među kojima su bili i predstavnik patrijarha Irineja arhijerejski namesnik beogradski Vladimir Vukašinović, zamenik Ombudsmana Miloš Janković, obratila se i Slobodanka Lisić čiji su članovi porodice takođe bili žrtve zločina, baš kao i ona koja je bila silovana.

Danas se na Kosovu obeležava deveta godišnjica jednostranog porolašenja nezavisnosti.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pašalić: Vršiću funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava Pašalić: Vršiću funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava

  Novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će vršiti funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava i srpskog Ustava. Pašalić je novinarima u Skupštini posle polaganja zakletve rekao da su svim građanima vrata otvorena i da će moći da dođu u institiciju zaštitnika građana, budu saslušani i da će im se pomoći u skladu sa ovlašćenjima i pozitivnim propisima i Ustavom Srbije.

 • Šabić: Vlada ni jednom nije obezbedila izvršenje rešenje poverenika u 2016. Šabić: Vlada ni jednom nije obezbedila izvršenje rešenje poverenika u 2016.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je poverenik od Vlade Srbiju 61 put u 2016. godini tražio da obezbedi izvršenje rešenja te institucije i da Vlada to nije uradila ni jednom.

 • Američki stručnjak za Balkan: Politika nesvrstavanja ne odgovara današnjem svetu Američki stručnjak za Balkan: Politika nesvrstavanja ne odgovara današnjem svetu

  Američki stručnjak za Balkan, bivši diplomata Džejms Huper ocenio je da je cilj nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD bio da "pokaže srpskim građanima da nastoji da održi ravnotežu između Istoka i Zapada" i da "izniveliše odnose sa Zapadom" ali i dodao da "politika ravnoteže između Istoka i Zapada, nalik na nesvrstanu politiku iz vremena bivše Jugoslavije ne odgovara današnjem globalizovanom svetu"

 • Hoti: Vladu ćemo formirati sa Samoopredeljenjem Hoti: Vladu ćemo formirati sa Samoopredeljenjem

  Kandidat za premijera Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse novo Kosovo i Alternative Avdulah Hoti negirao je danas da su se predstavnici te koalicije dogovorili o formiranju Vlade sa koalicijom oko Demokratske partije Kosova (DPK) i izjavio da će novu Vladu formirati u koaliciji sa pokretom Samoopredeljenje.

 • Rusija koristi Kosovo u službi Krima Rusija koristi Kosovo u službi Krima

  Moskva nastojeći da opravda svoju intervenciju na teritoriji Ukrajine koristi političke narative oko takozvanog presedana Kosovo, posebno elemente reinterpretacije istorije, humanitarnog i etničkog faktora i reinterepretacije akcije Zapada na Balkanu, ocenjuje se u analizi Instituta za međunarodne odnose i evropske integracije Nacionalnog univerziteta političkih nauka i javne administracije u Bukureštu.

 • Poverenica Janković osudila naslovnu stranu NIN-a Poverenica Janković osudila naslovnu stranu NIN-a

  Poverenicа zа zаštitu rаvnoprаvnosti Brаnkicа Jаnković osudila je danas ilustrаciju nа nаslovnoj strаni nedeljnika NIN i ocenila dа je tаkvim postupkom ovаj list uvredio sve žrtve holokаustа, ali i grаđаne i grаđаnke Srbije.

 • Vulin najavio dolazak novih kadeta iz Angole na vojne škole u Srbiji Vulin najavio dolazak novih kadeta iz Angole na vojne škole u Srbiji

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Angole Žozeom Žoaoom Manuelom, da je u planu da na školovanje na Vojnu akademiju Srbije dođe još 30 kadeta iz te zemlje, kao i 15 kadeta na Medicinski fakultet VMA.

 • Stafanović: Više od 2.500 hitnih mera za nasilje u porodici Stafanović: Više od 2.500 hitnih mera za nasilje u porodici

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno ukupno 2.626 hitnih mera prema nasilnicima.

 • U Srbiji sutra veoma toplo, temperatura do 36 stepeni U Srbiji sutra veoma toplo, temperatura do 36 stepeni

  U većem delu Srbije sutra će biti sunčano i veoma toplo, ali se posle podne i uveče na severu, zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Gojković traži od Šabića da podnese ostavku Gojković traži od Šabića da podnese ostavku

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je pozvala poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da da ostavku na mesto poverenika i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda.

 • Ruski migovi do kraja godine u Srbiji Ruski migovi do kraja godine u Srbiji

  Rusija će do kraja godine isporučiti lovačke avione Mig-29 Srbiji, izjavio je danas direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

 • U Srbiji sutra veoma toplo, do 35 stepeni U Srbiji sutra veoma toplo, do 35 stepeni

  U većem delu Srbije sutra će biti sunčano i veoma toplo, dok se posle podne i uveče na jugozapadu i jugu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Uhapšena dvojica mladih zbog sumnje da su opljačkali i zapaili čoveka u Zemunu Uhapšena dvojica mladih zbog sumnje da su opljačkali i zapaili čoveka u Zemunu

  Policija u Beogradu uhapsila je danas M. Ć. (23) i jednog maloletnika zbog pokušaja ubistva u Zemunu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side