17.02.2017 Beograd

Đurić: Vlada Srbije je uz porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu

Đurić: Vlada Srbije je uz porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu Foto: Zoran Raš
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da država Srbija nikada neće odustati od borbe za pravdu za sve Srbe ubije na Kosovu od 1998. godine i dodao da porodice kidnapovanih i ubijenih mogu da računaju na pomoć Vlade Srbije.

"Računajte na nas", rekao je Đurić okupljenima u prostorijama Udruženja "Kosmetske žrve", ispred zida na kome su fotografije više od 2.500 ubijenih Srba, civila, vojnika i policajaca na Kosovu

Predsednik Udruženja Simo Spasić prethodno je u ime porodica tražio da se donese zakon o pravima prodica civilnih žrtava, da se stradalima podigne spomenik u centru Beograda i da im se kaže da li pomoć da traže od Beograda ili Prištine.

Država Srbija čvrsto podržava borbu porodica, rekao je Đurić i članovima tog udruženja zahvalio što neguju sećanje na žrtve i nezaustavljaju se u borbi da zločinci budu kažnjeni.

Đurić je ocenio da je to što se desilo na Kosovu najsramnija politika stradanja i proterivanja onih koji se nisu složii s projektom nezavisne države na teritoriji sprske južne pokrajine.

Srbija se 17. februara sa tugom i pijetetom seća svih srpskih žrtava terorizma, separatizma i zločina svih neslućenih razmera od 1998. godine do danas, rekao je Đurić i naveo da su rezultat takve zvločinačke politike puste ulice Prištine, škole, univerzitet, sportske hale, koje su nekada vrvele od života Srba i žagora srpskoj jezika.

"Za nas koji imamo i Vidovdan i Mitrovdan, 17. februar je samo treptaj oka u istoriji, i dan sećanja na sve koji su ubijeni samo zato što su bili Srbi, što su govorili srpskim jezikom i što nisu bili u glavama i srcima deo separatsističkog programa koji se zove nezavisno Kosovo", rekao je Đurić.

Spasić je tražio od države Srbije dahitno donese zakon o pravima porodica civilnih, predratnih, ratnih i posleratnih žrtava, koji, kako je dodao, imaju sve zemlje u regionu.

"Tražimo i da država Srbija hitno u Pionirskom parku podigne spomenik srpskim žrtvama od Košara do Horgoša", rekao je Spasić koji je zatražio i da Srbija "svim beskućnicima čije su kuće opljačkane, srušene, zapaljene, voćnaci i šume posečene, grobovi pradedova poorani, kaže kome da se obrate za zbrinjavanje - državi Srbiji i takozvanoj vladi Republike Kosovo".

Majka ubijenog Dimitrija Popovića zatražila je da se zaustave ubijanja i poručila porodicama ubijenih na Kosovu da su sve srpske žrtve heroji i anđeli na nebu.

"Nijedna majka, otac, brat, sestra niko više ne sme da zaplače, dogovor o tome se mora postići", rekla je Popović koja je Đuriću poklonila knjigu "Dimitrije sa suncem u očima", sinovu medalju i majcu sa Dimitrijevim likom u čiju čast se u Gračanici svake godine igra memorijalni fudbalski turnir.

Đuriću, ali i okupljnima među kojima su bili i predstavnik patrijarha Irineja arhijerejski namesnik beogradski Vladimir Vukašinović, zamenik Ombudsmana Miloš Janković, obratila se i Slobodanka Lisić čiji su članovi porodice takođe bili žrtve zločina, baš kao i ona koja je bila silovana.

Danas se na Kosovu obeležava deveta godišnjica jednostranog porolašenja nezavisnosti.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw