17.04.2018 Beograd

Đurić: Srpskoj i prištinskoj strani nejednaki uslovi ispunjavanja obaveza iz Briselskog sporazuma

Đurić: Srpskoj i prištinskoj strani nejednaki uslovi ispunjavanja obaveza iz Briselskog sporazuma Foto: Beta / Darko Vojinović
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da se može primetiti da Evropska unija nije postavila srpskoj strani i prištinskoj strani jednake uslove u vezi sa ispunjavanjem obaveza iz Briselskog sporazuma.

Đurić je za RTV komentarisao Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja EU i ocenio da se "vidi da kriterijumi nisu isti".

Prema njegovim rečima, dobro je to što EU od Kosova traži da prestanu da vrše otpor početku rada Suda za ratne zločine i da pristupe stvaranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Ne treba da zaboravimo da taj sud ne funkcioniše zato što mu oni iz međunarodne zajednice, koji su trebali da produže mandat specijalnom tužiocu, to nisu uradili i da to čak nije ni odgovornost Prištine", istakao je Đurić i dodao da je to "politička igra".

Kako je rekao, Srbija nedvosmisleno izražava spremnost da se ratni zločinci procesuiraju, ali je ocenio da "deo međunarodne zajednice to ne želi".

Govoreći o tome da su Srbi na KiM ranije napustili kosovsku Vladu, Đurić je istakao da su oni time pokazali da "neće da budu marionete, ali i neku vrstu političkog dostojanstva".

On je rekao da je tada obećano da ukoliko Priština ne preduzme korake da omogući da se počne sa formiranjem ZSO, onda će Srbi sami započeti proceduru u sladu sa Briselskim sporazumom, a u međuvremenu je vlada u Prištini na "neki način dala političko zeleno upravljačkom timu da započne sa radom".

"Upravljačkom timu za formiranje ZSO prethodnih pet godina nije omogućeno da radi... on sada ;radi na izradi Statuta ZSO, i biće u skladu sa Briselskim sporazumom", istakao je Đurić.

Đurić je rekao da je razgovarao sa ;više ruskih zvaničnika o situaciji na Balkanu i KiM i o tome na koji način da se "koordinira ativnost".

"Nama Rusija pomaže puno u međunarodnim organizacijama, oni rade tu kao za sebe, boreći se protiv članstva Kosova u tim organizacijama", istakao je on.

Govoreći o mogućnosti pristupa Kosova organizaciji Ujedinjenih nacija, Đurić je kazao da je KiM sastavni deo Srbije i da ne može biti deo takve organizacije.

"Autonomnoj pokrajini KIM nije mesto u UN, niti je tako nešto moguće, ni pod kakvim uslovima", istakao je Đurić.

On je kazao da je Enver Hodžaj prethodnih dana tvrdio da "ZSO može biti formirana tek posle prijema Kosova u UN, ali Đurić je istakao da "se to nikada neće desiti".

Na pitanje da li su srpski predstavnici i kosovski zvaničnici imali direktne sastanke van Brisela, Đurić je rekao da mu to "nije poznato".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side