Đurić o Kurtiju: "Notorni lažov", "vuk u jagnjećoj koži"
07.11.2019 | 16:41h ► 16:56h Beograd

Đurić o Kurtiju: "Notorni lažov", "vuk u jagnjećoj koži"

Đurić o Kurtiju: "Notorni lažov", "vuk u jagnjećoj koži" Foto: Beta / Miloš Miškov
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić danas nije direktno odgovorio na pitanje novinara o pretnji Televiziji N1 tokom sinoćnog intervjua s budućim premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Direktor N1 Jugoslav Ćosić je prijavio da ga je sinoć nakon emisije u kojoj je gostovao Aljbin Kurti "pozvala osoba koja se predstavila kao službenik Vlade SAD i koja je zahtevala da objasni izveštavanje N1 o terorističkom napadu na Novom Zelandu", što je doživeo kao pretnju.

Pored zgrade u kojoj se nalazi Tv N1 bili su ubačeni i leci sa slikama albanskog premijera Edija Rame i Jugoslava Ćosića, sa natpisom "Ima neka tajna veza".

Đurić je rekao da je "takvih pretnji i pokušaja ometanja novinara da rade svoj posao" bilo i u utorak, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio na RTS-u.

Kurti je u emisiji N1 "Pressing" rekao da će Srpska lista koju podržava Vlada Srbije, biti u opoziciji, a Đurić to danas prokomentarisao rekavši da to znači da je "cilj povećati pritisak na Srbiju tako što bi se preko grbače Srba na Kosovu i Metohiji pojedini albanski političari obračunavaju s Beogradom da bi priznali nezavisnost Kosova i Metohije".

Đurić je po današnjem objavljivanju konačnih rezultata parlamentarnih izbora na Kosovu 6. oktobra razgovarao s predstavnicima Srpske liste koja je na tim izborima, kako je rečeno, osvojila 96 odsto glasova srpskih glasača.

"To što Aljbin Kurti govori o reciprocitetu (u odnosima sa Srbijom) nazvao bih kamuflažom... zato što je njegov program mnogo gori od uvođenja taksi, koje su uvedene pre tačno godinu dana i koje su Srbiju koštale 500 miliona evra", rekao je direktor Kancelarije.

Đurić je nazvao Aljbina Kurtija i "vukom u jagnjećoj koži" čije najavljeno delovanje u Vladi Kosova "može biti mnogo pogubnije po Srbe" od političkog delovanja njegovih prethodnika.

Nazvao je Kurtija i "notornim lažovom", budući da, kako je naveo, "nije istina da ni sami Srbi nisu zainteresovani za formiranje Zajednice srpskih opština budući da je tim povodom organizovan miting u severnoj Mitrovici, ali i predstavnici Srpske liste su se obratili Ustavnom sudu Kosova".

On je rekao da "ne bi spekulisao o datumu za nastavak razgovora Beograda i Prištine".

"Onog trenutka kada budu uklonjene prepreke za dijalog on će se nastaviti. Za sada je važno da se ne ide unazad", rekao je Đurić.

 

Đurić: Srbi će napustiti sve prištinske institucije ukoliko budu tretiran kao građani drugog reda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas nakon razgovora predstavnicima Srpske liste sa Kosova i Metohije da Srbi neće učestvovati ni u kakvim koalicijama ukoliko ih neko tretira kao građane drugog reda.

Đurić je rekao i da će oni, ako se po formiranju nove Vlade Kosova pojačaju pritisci na njih, "uzvratiti mirnim i nenasilnim otporom" tako što će "svi napustiti sve privremene kosovske institucije u kojima sada rade".

Đurić je na konferenciji za novinare rekao da je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koje je dobilo najviše glasova na parlamentarnim izborima, "vuk u jagnjećoj koži", i da njegov politički program može da se pokaže pogubnijim po srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji, od programa njegovih prethodnika.

On je rekao da je na sastanku s predstavnicima Srpske liste usvojeno pet zaključaka o delovanju ukoliko politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji koji su na izborima osvojili 96 odsto glasova srpskih birača na parlamentarnim izorima koji su održani 6.oktobra "ne dobiju ono što im po tamošnjim zakonima i po Ustavu Kosova pripada".

"U slučaju novih pritisaka na privremene institucije, škole, zdravstvo, slobodu kretanja, nepriznavanje dokumenata, svi Srbi u srpskim sredinama na Kosovu napustiće solidarno sve prištinske institucije. Drugi zaključak je da se jača pritisak na Srbe, kroz najavu zabrane za srpska vozila, nepriznavanja isprava, da bi se preko njihovih leđa izvršio pritisak na Srbiju da prizna (nezavisnost) Kosova", izjavio je Đurić i dodao da je prošlo 2.391 dana od kada je trebala da bude formirana Zajednica srpskih opština, do čega nije došlo.

Đurić je rekao i da je jedan od zaključaka da će kao uslov za učešće u radu prištinskih institucija da pre svega mandatar za sastav kosovske Vlade ispoštuje Ustav i zakone koji važe u južnoj srpskoj pokrajini.

"Moraće da otvore na stotine radnih vesta u kosovskim institucijama, u termoelektranama Kosovo A, Kosovo B, u raznim drugim sistemima gde do sada Srbi nisu bili zastupljeni", rekao je Đurić i dodao da postoje zakonske garancije da Srbi moraju da čine sedam odsto zaposlenih u svim kosovskim institucijama, kao i u javnom sektoru, što sada nije slučaj.

On je dodao i da će "sve institucije srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nastaviti da sprovode politiku (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića i da će nastaviti čišćenje u svojim redovima".

"Videćemo ko je i kako vršio svoje dužnosti. U narednom periodu će biti smena direktora različitih organa, podrška koju imaju od Republike Srbije ne daje nikom pravo da sedi skrštenih ruku", rekao je Đurić.

Đurić je za mandatara kosovske Vlade Aljbina Kurtija rekao da je on izrekao "notornu laž" kada je rekao da ni sami Srbi nisu zainteresovani za formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da je sa zahtevom za formiranje ZSO bio održan miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici ali i da su se odbornici Srpske liste tim povodom obratili Ustavnom sudu Kosova.

"To nije put u budućnost, treba da se okrenemo budućnosti. Srpska lista neće ući u Vladu koja ih ne tretira kao ravnopravne građane i neće praviti bilo kakve koalicione sporazume osim ako ne dođe do zaokreta od 180 stepeni", rekao je Đurić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.11.2019, 21:59h Mika srbin

    Kakva slina i uvlaka ovaj djuric .....

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side