19.05.2017 Beograd

Đurić: Sramotan čin obustavljanja istrage za ubistvo 14 Srba u Starom Grackom

Đurić: Sramotan čin obustavljanja istrage za ubistvo 14 Srba u Starom Grackom Foto: Zoran Raš
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je siguran da nema građanina Srbije koji ne oseća tugu i gnev zbog "sramotnog čina" Specijalnog tužilaštva u Prištini, koje je, po beogradskim medijima, obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 Srba, žetelaca, u selu Staro Gracko kod Lipljana 1999. godine.

Komentarišući navode beogradskih medija da je Specijalno tužilaštvo u Prištini danas obustavilo istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana 1999. godine, Đurić je naveo da je s nevericom primio tu informaciju i da taj "tužni događaj" još jednom potvrđuje da pred tuđim sudovim ne može biti pravde za srpski narod i srpske žrtve.

On je rekao da je Srbija uverena da će počinioce tog i mnogih drugih nekažnjenih zločina nad njenim narodom, kad-tad stići "ruka pravde", jer, kako kaže, "zločini poput ovoga" ne zastarevaju, niti se zaboravljaju.

Izrazio je uverenje da se odluke Specijalnog tužilaštva u Prištini o kojoj javljaju beogradski mediji, "stide i svi pristojni građani albanske nacionalnosti", koji kako navodi, na predstojećim izborima imaju priliku da na Kosovu i Metohiji poruče da više ne žele da budu taoci svoje zločinačke političke elite.

"Porodice i prijatelji srpskih mučenika u Starom Grackom će umesto pravde, na godišnjicu ovog strašnog zločina dobiti nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati", rekao je Đurić, a saopštila njegova kancelarija.

On je dodao da je danas definitivno "pala zavesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili".

"Sada jasno vidimo da su i oni koji su, praveći se da tuguju, nepozvani polagali cveće na spomen obeležju srpskim stradalnicima u Starom Grackom isti kao i oni koji su spomen-ploču nedugo zatim oskrnavili", rekao je Đurić.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijena su na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine. Ubijena su četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina. Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović. Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je usled nedostatka dokaza posle dva meseca pušten iz pritvora. Ubistvo žetelaca je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw