19.02.2018 | 13:52h ► 15:45h Beograd

Đurić: Milan Radojičić je biznismen, svi kriminalci moraju da odgovaraju

Đurić: Milan Radojičić je biznismen, svi kriminalci moraju da odgovaraju Foto: Z. Raš
Direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas, upitan ko je i kakvu ulogu na Kosovu ima Milan Radojičić koga pominje i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, da je on jedan od ljudi koji se bave biznisom u Kosovskoj Mitrovici.

"Iz vašeg pitanja stičem utisak da imate određena saznanja pošto znam da u delu javnosti postoje insinuacije vezand za ulogu i Radojičića i drugih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije i generalno postoji trend kriminalizacije Kosova, posebno severa", rekao je Đurić novinarima u pauzi 16, runde unturašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Dujurić je upozorio da postoji trend da međunarodni zvaničnici potenciraju porblem navodnog bujanja kriminala na severu, ali i onih iz Prištine, iako podaci kosovske policije govore da na severu ima manje krivičnih dela nego u ostali delovima Kosova.

"Svako ko je počinio krivično delo treba da odgovara, bez obzira da li je Srbin ili Albanac", rekao je Đurić upitan ko je Radojićić s kim je viđen u društvu, u kom svojstvu on pregovara sa Prištinom, da li je član Srpske liste ili Srpske napredne stranke i na koji način je vezan za institucije sistema.

Đurić je rekao i da ne zna šta novinara tačno interesuje vezano za posao Radojičića.

"Nisam adresa koja je nadležna i dužna da daje tu vrstu odgovora. Ponavljam, svako ko je kriv treba da odgovara. Ako nema dokaza, nije zaslužio da se protiv njega vodi neutemeljena kampanja i da se na taj način priča o njemu", rekao je Đurić.

Na konstataciju novinara da nikakav kriminal nije pominjao već je samo pitao ko je Milan Radojićić s kojim je sedeo na jednom mitingu SNS-a, otvarao šampanjac na proslavi pobede Srpske liste, a koga kosovski premijer pominje kao čoveka s kojim dobro sarađuje, Đurić je naveo da želi da se zna da srpske sredine na Kosovu imaju manje kriminala, da Direkcija na severu ima mnogo bolje rezulate od ostalih Direkcija na Kosovu.

Đurić je takođe naveo i da ne može da daje odgovore na pitanje kakvi su čiji poslovi na Kosovu i dodao da je to pitanje za policiju i tužilaštvo, a da on nije ništa od toga.

"Postoji politički konktekst koji želi da kriminalizuje Srbe na Kosovu. Cilj je da se srpske institucije oslabe i proglase nepostojećim. Branićemo naše institucije i narod", rekao je Đurić i dodao da je predsednik Srpske liste Goran Rakić i da jedino predstavnici Srpske liste4 imaju ovlašćenja da pregovaraju i potpisuju koalicione sporazume.

Đurić je dodao da ne treba da zna ko s kim sedi u kafićima i dodao da je odgovorio i na više od pitanja koje mu je novinar postavio. 

 

Ćutanje međunarodne zajednice zabrinjava više od Ramine izjave

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da nekada ćutanje međunarodne zajednice mnogo više zabrinjava od izjava nekih političara poput one koju je u Prištini dao albanski premijer Edi Rama o zajedničkom predsedniku Kosova i Albanije.

U međunarodnoj zajednici postoje nadležni koji bi trebalo da reaguju na takve stvari, a ne reaguju, rekao je Đurić i dodao da njima treba postaviti pitanje ;zašto je to tako i do kada planiraju da ćute.

"Nije ćutanje uvek zlato. Nekada je ćutanje izvor daljih provokacija i nestablnosti", naglasio je Đurić povodom Ramine izjave date u ;Prištini na obeležavanju godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova da dve zemlje treba da imaju zajedničku spoljnu politiku.

Prema rečima Đurića, zabrinjavajući su dvostruki aršini međunarodne zajednice u osudi takvih izjava.

Đurić je rekao da ne smatra da je dobro kada se pokazuje pretenzija ka teritoriji drugih država.

"Za nas je Kosovo deo naše države i svaki put kada neko ispolji tu vrstu pretenzija, naravno da tako nešto ne može da bude pozdravljeno i prihvaćeno", rekao je Đurić.

Đurić je naveo da Ramina izjava nije prva takve vrste, te da se one ponavljaju u kontinuitetu kao posledica stvorene međunarodne klime da su takvi nastupi društveno prihvatljivi.

Rama je juče rekao da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije".

"Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbol nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike", naveo je albanski premijer.

Evropska unija danas je, povodom izjave albanskog premijera Edija Rame o Kosovu, saopštila da "izjave koje se mogu protumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nikako ne doprinose izgradnji dobrih susedskih odnosa" na Zapadnom Balkanu.

To je u Briselu izjavila predstavnica za štampu Evropske komisije Katrin Rej koja je time odgovorila na pitanje novinara kako EU gleda na izjavu Rame u Prištini da "Albanija i Kosovo treba da imaju jednog predsednika, što veoma zvuči kao plan za stvaranje Velike Albanije".

 

Srbija spremna za nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će 26. februara u Briselu, nakon više od 14 meseci, biti nastavljen tehnički dijalog tokom koga će Beograd insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, rešavanju životnih i suštinskih pitanja srpskog naroda, kao i na istrazi ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Beograd je spreman da ide u Brisel, imaćemo mnogo pitanja za sagovornike iz Prištine, rekao je Đurić novinarima u pauzi 16. ciklusa untrašnjeg dijaloga o Kosovu, koji je organizovao Fakultet za diplomatiju i bezbednost.

"Za nas od Zajednice srpskih opština nema važnijeg pitanja. To je nešto što nam duguju 1.767 dana i to je tema svih tema", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, neka od tih pitanja tiču se rešavanja problema ličnih isprava i prelaza administrativne linije, ali i istrage ubistva Olivera Ivanovića, rekao je Đurić.

On je dodao da će s delegacijom u Brisel poći i policijski stručnjaci kako bi postavljali pitanja o toku istrage ubistvu Ivanovića, koji je ubijen 16. januara u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Prema njegovim rečima, cilj srpske strane je da sastanke u Briselu iskoristi na najproduktuvniji način i da to bude zaista dijalog i saradnja, a ne nešto što će nekome poslužiti da se "slika".

Delegacije Beograda i Prištine 26. februara počeće trodnevni dijalog.

Poslednji tehnički dijalog počeo je 16. janura nakon 13 meseci pauze, a prekinut je zbog ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića. 

 

Narod Srbije će dati konačnu reč o modelima za rešavanje kosovskog problema

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je danas u pauzi 16. ciklusa unutrašnjeg dijaloga da će konačnu reč o modelima za rešavanje kosovskog problema dati građani, a ne velike sile i oni koje misle da drže konce u svojim rukama.

"Konačnu reč daće narod Srbije, neće to biti nijedna velika sila ni oni koji misle da imaju sve karte u svojim rukama", rekao je Đurić novinarima u pauzi ;okruglog stola "Geopolitički i bezbednosni aspekti mogućeg rešenja statusa Kosova" održanog u Palati Srbija u organizaciji Fakulteta za diplomatiju i bezbednost.

Upitan kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je inicirao dijalog i za mart najavio da će na osnovu predloga iznetih na okruglim stolovima dati stav o predlogu za rešenje kosovskog pitanja, to učiniti, Đurić je rekao da će to biti onda kada bude procenjeno da je trenutak najadekvatniji i da je u nacionalnom interesu Srbije.

Na pitanje da li će se građani o modelima izjašnjavati na referendumu, Đurić je rekao da se ne bi o tome izjašnjavao.

On je podsetio da su prethodno mišljenje o rešavanju kosovskog problema davali rektori pravnih fakulteta, privrednici, ekonomisti, predstavnici privredne komore, zdravstvenih institucija i organizacija, sportskih saveza, i najavio da će u narednom periodu to učiniti studenti, mladi, predstavnici Srba sa Kosova kao i predstavnici nevladinog sektora.

Dodao je da je do sada u dijalogu čuo dosta mudrosti, ali da je njegov lični utisak suptinska demografska bitka koju je neophodno voditi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side