Đurić sa šefom UNMIK-a o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i izveštaju za Savet bezbednosti
18.09.2019 Beograd

Đurić sa šefom UNMIK-a o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i izveštaju za Savet bezbednosti

Đurić sa šefom UNMIK-a o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i izveštaju za Savet bezbednosti Foto: Zoran Raš
Direktor vladine Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Кosovu (UNMIК) Zahirom Taninom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu kao i o predstojećem izveštaju UNMIК-a koji se priprema za Savet bezbednosti UN.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Đurić je tokom razgovora naveo da Beograd vidi kao nezaobilaznu ulogu UN u procesu rešavanja odnosa sa Prištinom, koji su, kako je rekao, "po svojoj prirodi pre svega unutrašnji odnosi unutar Srbije, sa elementom stranog mešanja".

Đurić je naveo da je prošlo više od šest godina, "odnosno 2.341 dan", od kako Priština nije ispunila obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da EU nije obezbedila sprovođenje tog dogovora, o čemu je, kako je dodao, Srbija više puta obaveštavala Savet bezbednosti.

Govoreći o položaju srpskog naroda na Кosovu, Đurić je izrazio očekivanje da će u izveštaju UNMIK-a biti konstatovano da su "ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini drastično unazađena nakon uvođenja anticivilizacijskih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije".

On je upozorio da "sve učestalije međuetničke provokacije i napadi albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda ne izazivaju dovoljno ozbiljan i odlučan odgovor dela međunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na terenu".

Đurić je izrazio očekivanje da će predstojeći izbori na Kosovu, uz pomoć međunarodnih organizacija i predstavnika, proteći "u koliko-toliko demokratskoj atmosferi", i da će srpskom narodu biti garantovano pravo da slobodno bira svoje predstavnike u privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Đurić je zahvalio Taninu na ličnom doprinosu unapređenju položaja srpskog naroda na Кosovu kao i zbog toga što se UNMIК "dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog prava i okvira predviđenih rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side