Đurić: Prištinska delegacija se na pripremnom sastanku za samit u Parizu ponašala neogovorno
22.06.2019 | 11:00h ► 12:45h Beograd

Đurić: Prištinska delegacija se na pripremnom sastanku za samit u Parizu ponašala neogovorno

Đurić: Prištinska delegacija se na pripremnom sastanku za samit u Parizu ponašala neogovorno Foto: prtscr ytb
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da se na pripremnom sastanku za samit u Parizu prištinska delegacija ponašala neodgovorno, kao i da je to bio jedan od razloga otkazivanja tog samita.

Đurić je za RTS rekao da se na radnom pripremnom sastanaku u Berlinu, na kojem je trebalo da se razgovara o stvaranju preduslova za održavanje samita u Parizu, ništa konstruktivno nije moglo da se čuje.

On je naveo da je obavestio predsednika Srbije o tome kao i da je, između ostalog zbog toga, Aleksandar Vučić obavestio javnost da nema dobrih izleda da će samita u Parizu biti.

"Predstavnici Prištine su se ponašali prema domaćinu bahato, a svakako srska strana se ponašala odgovorno prema sebi i svojim građanima", rekao je Đurić.

On je kazao da su se na pripremnom sastanku predstavnici Prištine ponašali na neodgovran način i da oni ne žele da dijaloga bude. Ukazao je da se to moglo videti i po izjavama kosovskog premijera Ramuša Haradinaja gde samo govore o nezavisnosti kao konačnom ishodu i da im ne pada na pamet da ukinu takse.

Na pitanje da li to pokazuje nemoć Evrope da posreduje u ovom dijalogu, Đurić je kazao da se, nažalost, pokazuje nemoć da se omogući sporovođenje onoga što je davno dogovoreno.

On je ocenio i da su u Prištini "nervozani" zbog činjenice da Srbija nastavlja sa razvojem i sa napretkom, a da su sa druge strane na Kosovu za više od jedne četvrtine niže plate.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija ako se uključi Amerika tražiti da se uključi Rusija, Đurić je naveo da se Srbija "zalaže za izbalansiran način vođenja razgovora".

On je ukazao je da je 2008. godine tema Kosova bila skinuta sa stola za većinu tih zapadnih zemalja, ali da se danas ponovo govori o stavu Srbije kada je reč o Kosovu tj. da ne može da se to pitanje rešava bez učešća Srbije.

Kabinet predsednika Francuske Emanuela Makrona potvrdio je sinoć za Radio Slobodna Evropa (RSE) da neće biti održan sastanak u Parizu planiran za 1. jul. Po saznanjima RSE, sastanak je već neko vreme skinut sa agende predsednika Makrona, ali je potvrda stigla tek juče.

 

Đurić traži od SAD objašnjenje gde je i kada Srbija provocirala, uvodila barijere

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić izjavio je danas da bi od Stejt departmenta SAD voleo da dobije objašnjenje "gde i kada je Srbija provocirala nekoga ili uvodila barijere bilo kome".

Đurić je to naveo reagujući na navode Stejt departmenta da američke vlasti nastavljaju da podržavaju dijalog u kojem posreduje Evropska unija (EU) i normalizaciju odnosa Srbija-Kosovo, ali da "Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbegnu provokacije i vrate se pregovorima".

"Znamo da SAD podržavaju nezavisnost AP Kosova i Metohije, ali to nije opravdanje za uravnilovku i izjednačavanje Srbije sa Prištinom koje je uvela anticivilizacijske takse, blokirala dijalog, 2.252 dana blokira ZSO i čestim nasilnim akcijama destabilizuje situaciju na terenu", naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Ocenio je da upravo zbog "ovakvih izjava, kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži da SAD budu jedini posrednik, a minira skupove poput samita u Parizu".

"Poštujemo svačiji stav, ali za ulogu u rešavanju problema potreban je izbalansirani, a ne navijački pristup. Ako ovako misle da nateraju Prištinu da ukine takse, nastavi dijalog i ponaša se odgovorno, bolje da odmah odustanu, pre no što još štete bude pričinjeno", rekao je Đurić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side