Đurić: Sve odluke o eventualnom učešću u budućoj Vladi Kosova biće donete u Beogradu
07.10.2019 | 11:45h ► 12:15h Beograd

Đurić: Sve odluke o eventualnom učešću u budućoj Vladi Kosova biće donete u Beogradu

Đurić: Sve odluke o eventualnom učešću u budućoj Vladi Kosova biće donete u Beogradu Foto: Zoran Raš
Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će se sve odluke, pa i o eventualnom učešću Srpske liste u budućoj Vladi Kosova, donositi zajednički u Beogradu.

"Uvek se o važnim stvarima dogovaramo između sebe, u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je poručio Prištini da ne računa na blanko podršku Srba u formiranju nove Vlade Kosova, i da mora da pokaže poštovanja prema poslanicima Srpske liste. "Moraće da se dogovaraju sa Srpskom listom ako žele legitimnu Vladu", rekao je Đurić.

Govoreći o eventualnom nastavku razgovora Beograda i Prištine i Aljbinu Kurtiju kao mogućem pregovaraču, Đurić je rekao da onaj ko hoće da razgovara sa Beogradom ne sme da računa da će od Srbije da dobije sve.

"Mora se postići kompromis", rekao je Đurić.

On je dodao da je, prema do sada izbrojanim glasovima, Srpska lista dobila 50.417 glasova, odnosno 95,13 odsto izašlih Srba, što je najbolji rezultat u dosadašnjim izborima.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je, na pitanje da li bi poslanici sa te liste ušli u Vladu koju vodi Aljbin Kurti, rekao da se "nažalost ne može birati ko sedi sa suprotne strane stola".

"Srpski poslanici će se, kao i do sada, boriti za mir i bezbednost srpskog naroda", rekao je Rakić.

On je dodao da sve ostale srpske liste, čak i da su zajedno nastupile, na izborima ne bi osvojile nijednog poslanika.

 

Đurić: Priština mora da kuca na vrata Srpske liste ako želi legitimne  institucije

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Priština morati da kuca na vrata Srba, na vrata Srpske liste, ako želi da ima legitimno formirane institucije.

"Sa ovim rezultatom od deset nula, deset srpskih poslanika, svako ko hoće na legitiman način da formira pokrajinske institucije mora da prestane sa terorom nad Srbima, sa gaženjem, ugnjetavanjem, mora da na ozbiljan način pristupi i razgovorima sa Beogradom. Bez Srba, bez Beograda, bez ujedinjenog našeg naroda, nema legitimnih institucija u Prištini", rekao je Đurić za Radio televiziju Srbije.

Na pitanje o mogućem nastavku pregovora Beograda i Priština, on je naveo da je Srbija pokazala da je "šampion u borbi za mirno rešenje".

"Čeka nas težak period borbe da dijalog bude vođen na zdravim osnovama i ne onako kako pojedini separatistički lideri u Prištini misle, a to je da Srbija bude naterana da da sve a da ne dobije ništa, taj film neće gledati, mogu samo da ga sanjaju naročito sada kad imamo monolitni, jedinstven srpski blok", rekao je Đurić.

Govoreći o pregovorima, on je rekao da su okolnosti i dalje teške, i da ne treba da "ludujemo od sreće", ali da je izborni rezultat Srpske liste veoma značajan i olakšava pregovaračku poziciju Beograda.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side