Đurić povodom godišnjice napada na autobus Niš Ekspresa kod Podujeva
16.02.2020 Beograd

Đurić povodom godišnjice napada na autobus Niš Ekspresa kod Podujeva

Đurić povodom godišnjice napada na autobus Niš Ekspresa kod Podujeva Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas povodom godišnjice terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva 16. februara 2001. godine, da "srpski narod nikada neće zaboraviti mučenike koji su poginuli pre 19 godina".

Tada je eksplozijom mine na magistralnom putu Niš-Priština, u selu Livadice, dignut u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi s Кosova u pratnji Kfora, putovali za Gračanicu, povodom Zadušnica. U napadu je poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda, a ranjene su 43.

Đurić je rekao da je to bio "vrhunac stradalništva srpskog naroda na Кosovu" i da "deo krivice za ovaj sunovrat civilizacije snosi i međunarodna zajednica koja je u tom trenutku vršila civilnu i vojnu upravu u našoj južnoj pokrajini".

"Do danas niko nije pravosnažno osuđen za ovaj zločin, iako postoje čvrste indicije o tome ko stoji iza napada, a u ovome trenutku ni u Prištini ni u međunarodnim centrima moći očigledno ne postoji volja da se ta nepravda ispravi", kazao je Đurić.

On je rekao da su Srbi i danas na Кosovu "građani drugog reda i izloženi raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja, jer mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi".

Đurić je političkim predstavnicima albanskog naroda na Kosovu poručio da "moraju prestati da u zaborav guraju i zataškavaju ovaj i mnoge druge zločine nad bespomoćnim pripadnicima srpskog naroda, jer bez te vrste suočavanja s prošlošću, neće biti ni međunacionalnog pomirenja, ni bolje budućnosti za albanski narod".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side