15.02.2019 | 15:43h ► 15:59h Beograd

Đurić: Ne verujem optužbama Prištine na račun Radoičića dok ne vidim dokaze

Đurić: Ne verujem optužbama Prištine na račun Radoičića dok ne vidim dokaze Foto: prtscr ytb
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da ne veruje nijednoj tvrdnji prištinskih vlasti o navodnoj umešanosti predstavnika Srpske liste Milana Radoičića u kriminalne radnje i dodao da je jedini motiv za te optužbe da se oslabi ta lista i preostali Srbi na Kosovu.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na pitanje kako komentariše tvrdnje tužilaštva na Kosovu da je Radoičić umešan u organizovani kriminal i trgovinu narkoticima i da je kod njega u stanu nađeno 75 grama kokaina, Đurić je rekao da Prištini ne veruje ništa dok ne vidi "debele i konkretne, međunarodno potkrepljene dokaze".

"Mnoge nervira delovanje Srpske liste. To što se Srbi drže tvrdo i čvrsto. Oni bi želeli da zvaničnike Srpske liste, i ne samo Radoičića, na različite načine pritisnu... Neke su pokušali da hapse, a ja bih rekao i da likvidiraju. Pravo da vam kažem, ja Prištini ništa ne verujem dok ne vidim debele i konkretne dokaze i međunarodno potkrepljene dokaze. Apsolutno im ništa ne verujem. Do tada su oni za mene progonitelji Srba na Kosovu i koga oni prozivaju, taj znači da radi suprotno njihovim interesima, a to znači da možda nije daleko od naših interesa", rekao je on.

Na pitanje da li mu je poznato da protiv Radojičića postoji prijava, Đurić je rekao da mu je poznato da prištinske institucije mesecima progone razne srpske predstavnike, između ostalog i Radoičića.

"Podneli su različite prijave i slali stotine naoružanih policajaca sa dugim cevima, 'zoljama' i 'bazukama' da upadaju ljudima u kuće. Način na koji su upali jasno govori da su hteli nešto drugo. Na sreću nisu uspeli. To su pokušaji da se oslabi srpska zajednica", rekao je on.

Đurić je pozvao prištinske vlasti da se pozabave hapšenjima odgovornih za stvarne ratne zločine, koji se nalaze na čelu najznačajnijih institucija.

 

Platforma Prištine protiv dijaloga i za produbljivanje problema sa Beogradom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da prištinska "Platforma o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbija" nije platforma za dijalog sa Beogradom, već dokument čiji je cilj podrivanje mogućnosti dolaska do rešenja.

"Očekujem da će različiti činioci u međunarodnoj zajednici naći za shodno da reaguju na ovaj tekst i ukažu da ovo nije pravac za dijalog", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Đurić je rekao da platforma prištinskih vlasti nema nikakve veze s namerom za postizanje dogovora s Beogradom.

"Ovaj papir je krunski dokaz da je Priština protiv dijaloga... Ovaj dokument nije platforma za dijalog, već protiv dijaloga i za produbljavanje problema sa Beogradom... Ovo je spisak želja separatista u Prištini okrenut tome da dijalog sruši i izvrne ruglu", rekao je Đurić.

On je rekao da je nedvosmislen stav Srbije je da ta platforma nije platforma za pregovore Beogradom, već platforma protiv rešenja za nagomilane probleme Srba.

"Srbija ostaje posvećena istinskom dijalogu, ali da bismo razgovarali ukinite antcivilizacijske takse. Hajde da na civilizovan, ozbiljan i realna način gradimo budućnost srpskog i albanskog naroda na ovom području", rekao je Đurić i naveo da je predsednik države Aleksandar Vučić pre više meseci upozoravao da albansko rukovodstvo nije okrenuto kompromisu s Beogradom.

Đurić je kazao da platforma već u prvoj tački govori da je nezavisnost Kosova gotova stvar na čemu on čestita liderima Saveza za Srbiju Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu i lideru Socijaldemokratske stranke Borisu Tadiću koji su zaslužni za to.

"U njemu govore o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova. Oni tu teritoriju smatraju nedeljivom, nedodirljivom i nečemu o čemu nisu spremni da razgovaraju. Ako je za njih 10.887 kvadratnih kilometara takozvanog nezavisnog Kosova, za nas to nije. Do kompromisa se ne može doći tako što ćete unpred definisati", kazao je Đurić.

Dodao je da nije tačna ni tvrdnja iz dokumenta da je nezavisnost Kosova prihvatilo 115 zemalja, jer se taj broj smanjio.

Đurić je rekao da čitava platforma obiluje paradoksima i kontradiktornostima, jer između ostalog govori o potrebi da se kazne Srbi odgovorni za zločine pri čemu prištinska strana nije kaznila nikoga iz svojih redova.

"Ovakva platforma između ostalog znači da se možda i drugim sredstvima i načinima pristupi rešavanju odnosa sa Srbima na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

 

Uz sve iskrice i varnice nadam se stvaranju preduslova za nastavak dijaloga s Prištinom

Đurić se nada da će sve iskrice i varnice biti ostavljene po strani kako bi se konačno stvorio preduslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Potrebno je dvoje za tango", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je kazao da svi potezi Prištine - među kojima su takse od sto odsto na srpsku robu, pritisci na srpsku imovinu, kao i navodna pregovaračka platforma - svedoče o tome da se ne može razgovarati s kosovskim vlastima.

"Neuporedivo bi bilo bolje Srbima i Albancima da stvari budu drugačije", kazao je Đurić.

Dodao je da Priština "jednu muku" pogoršava novom mukom svakog dana i da ne želi dijalog s Beogradom.

"Mi racionalnim ponašanjem pokazujemo da želimo razgovor, dijalog i kompromis, oni ruše dijalog", kazao je Đurić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side