Đurić: Manastiri su tvrđava srpstva, uzaludni pokušaji falsifikovanja duhovnog nasleđa
19.09.2020 Beograd

Đurić: Manastiri su tvrđava srpstva, uzaludni pokušaji falsifikovanja duhovnog nasleđa

Đurić: Manastiri su tvrđava srpstva, uzaludni pokušaji falsifikovanja duhovnog nasleđa Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da su osuđeni na propast "tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Кosovu".

"Nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da oni nisu srpski", rekao je Đurić, u pisanoj izjavi.

Kako je naveo, tačno je da je "pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Кosovu postojala romejska, odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, samo što Albanaca tu nije bilo".

"Srpski srednjovekovni manastiri su tvrđava srpstva na Кosovu, jer su samim svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture", rekao je Đurić.

Đurić je istakao da ne misli da su "Albanci zbog toga što na Кosovu nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni".

"Ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine", poručio je Đurić, prenela je Kancelarija za Kosovo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side