Đurić: Slike ubijenih i nestalih lična karta takozvanog Kosova
17.02.2020 | 11:17h ► 14:36h Beograd

Đurić: Slike ubijenih i nestalih lična karta takozvanog Kosova

Đurić: Slike ubijenih i nestalih lična karta takozvanog Kosova Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je na današnji dan pre 12 godina "na krvavim temeljima počela da niče kuća nepravde otimačine i progona srpskog naroda".

Đurić je u spomen sobi "Kosmetskim žrtvama" u palati Beograd rekao da "slike ubijenih i nestalih Srba koje se nalaze na zidovima te spomen sobe predstavljaju ličnu kartu takozvane države Kosovo".

"Uprkos početnim uspesima 12 godina kasnije na međunarodnom planu Srbija brani svoje pozicije kada je reč o Kosovu i Metohiji a zahvaljujući diplomatskoj ofanzivi imamo 18 povučenih priznanja a zaustavljen je prijem samozvane države Kosovo kao punopravnog člana u 12 međunarodnih organizacija", kazao je Đurić.

On je rekao da se "Srbija nije predala i da će nastaviti da se bori i ubuduće".

Prema njegovim rečima to dokazuje i činjenica da je u programu razvoja "Srbija 20-25" izdvojeno više nego ikad materijalnih sredstava "da se preobraze srpske sredine na Kosovu i Metohiji".

"Oni koji su mislili da će Srbija 17. februara 2008. godine prestati da se bori, prevarili su se", rekao je Đurić.

 

Đurić: Iskreno sam srećan zbog infrastrukturnog povezivanja Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da "nema političkih pregovora dok su takse (od 100 odsto na robu iz Srbije) na snazi, ali da zato u međuvremenu može biti ekonomskih pregovora sa južnom srpskom pokrajinom".

Đurić je gostujući na TV Pink rekao da može da kaže da je srećan što je došlo do potpisivanja Pisma o namerama da se železnicom povežu Beograd i Priština, kao i da "ne može da se načudi što su neki protiv infrastrukturnog povezivanja a zalažu se da Kosovo i Metohija bude u Srbiji".

"Zašto se ne bi povezivali infrastrukturno: putevima, železnicom, avio linijom, sa našom južnom pokrajinom? Reč je o dokumentima koja su pisma o namerama. Mogu da budem srećan, ne dešava se svaki dan da na delu teritorije koji je proglasio nezavisnost možete da se povezujete, da ga učinite bližim, a da ne dovodite u pitanje Ustav i međunarodni položaj", rekao je Đurić.

On je, govoreći o dokumentu koji je 14. februara potpisan u Minhenu a treba da dovedu do obnavljanja železničke veze i izgradnje auto-puta Beograd - Priština rekao da je "iskreno srećan da je Srbija na kraju dobila akte koji garantuju naš suverenitet, i da su birane rute za železničku liniju koje nama odgovaraju".

"Mislite da bi se (kosovski premijer Aljbin) Kurti žalio na taj dokument da je to nešto što njima odgovora? Mislim da svakom razumnom čoveku odgovara da se povezujemo. Interes Srbije je to da Priština i Beograd budu železnički povezani a ne da se dovodi u pitanje linija od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i status železničke infrastrukture na Kosovu i Metohiji", rekao je Đuruć.

On je naveo da je u proteklom periodu bilo 600 zabrana ulazaka za Srbe na Kosovo i Metohiju "od košarkaša do kola hitne pomoći", kao i da su to "konkretni slučajevi ugnjetavanja Srba na Kosovu i Metohiji".

On je rekao da je pre uvođenja taksi od 100 odsto, godišnji izvoz robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju bio u vrednosti većoj od pola milijarde evra, a da je "srpska roba i sada dominantna samo što se švercuje i prepakuje u Albaniji pa se zatim vraća na Kosovo".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side