20.04.2017 Beograd

Đurić: Formiranje kosovske vojske pretnja za regionalnu bezbednost

Đurić: Formiranje kosovske vojske pretnja za regionalnu bezbednost Foto: Zoran Raš
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas u Beogradu da bi formiranje "ilegalne oružane formacije na Kosovu" bilo pretnja za bezbednost u celom regionu, i "pokušaj podsticanja novih tenzija i sukoba".


Đurić je novinarima posle Ambasadorskog foruma u Institutu za međunarodnu politiku i privredu rekao da formiranje vojske Kosova nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, Ustavom Srbije i mandatom Kfora.

Srbija se za svoju argumente o Kosovu "bori na svim kontinentima" i zahvalna je za podršku zahvaljujući kojoj je sprečen prijem Kosova u važnim međunarodne organizacije, dodao je on.

Đurić je rekao da se na Ambasadorskom forumu, na kojem su bili i ambasadori zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, razgovaralo o "ključnim dostignućima" dijaloga Beograda i Prištine, a prvenstveno o miru.

"Mi hoćemo da razgovaramo, da se dogovaramo, ali nemojte da se za stolom za kojim sedi Beograd, ikada nađe pitanje priznanja i prihvatanja nezavisnosti Kosova", rekao je on i dodao da je to "nepodeljena poruka Srbije".

Šef kancelarije za Kosovo naveo je da Srbija želi da razgovara o tome kako da ljudi i privrede bolje sarađuju, kako postići veći stepen političkih prava za Srbe na Kosovu, ali da neće učestvovati u raspravama o statusnim pitanjima.

"Ne očekujete od nas prihvatanje toga da oni koji su do juče rušili, razarali i palili verske objekte, danas nad njima imaju upravu. I iznad svega ne očekujte da ikada prihvatimo prekrajanje granica na Balkanu koje bi podrazumevalo ostvarivanje fašističkih ideja o stvaranju 'Velike Albanije' ", kazao je on.

Đurić je rekao da je Srbija obavestila predstavnike 40 zemalja o nedavnim izjavama albanskog premijera Edija Rame i predsednika Kosova Hašima Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova, o opasnosti ideje "Velike Albanije", i o opasnostima prelivanja nestabilnosti na države u regionu.

On je kazao da nezaposlenost mladih Albanaca od 60 odsto i to šro je, kako je rekao, oko 15 odsto stanovništva Kosova "pristupila ekstremnim verskim grupama", čine Kosovo "socijalnom tempiranom bombom".

Đurić je ocenio da deset godina posle jednoglasnog proglašenja nezavisnosti Kosova, Srbi nisu zastupljeni na adekvatan način, Albanci ne žive kako treba, niti kosovske institucije funkcionišu.

Odgovarajući na pitanje o jučerašnjoj izjavi šefica kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu i specijalne izaslanice EU na Kosovu Natalije Apostolove da dijalog rezultira prijemom Kosova u međunarodne organizacije, kazao je da ona očigledno nije dobro upoznata s tim šta je njen mandat.

Đurić je kazao da Apostolova nijednom nije posetila Beograd, iako je izaslanica EU za Kosovo, a da su vlasti Srbije primetile da je ona na godišnjicu nezavisnosti Kosova učestvovala na obeležavnju početka građevinskih radova na graničnim prelazima koji nikada nisu dogovoreni.

"Mnogo toga nediplomatskog za sada vidim u njenom ponašanju. Nadam se da to nije stav njenih šefova u Briselu", rekao je on.

Đurić je kazao da su predstavnici Srbije razgovarali sa zvaničnicima EU o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da nije čuo šta će EU učiniti da "pritisne" Prištinu da sprovodi dogovore, niti kada se ponovo mogu očekivati predstavnici Kosova za stolom u Briselu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw