29.08.2017 Beograd

Đurić (DJB): Vlast podgreva ksenofobiju pričom o prodaji zemlje strancima

Đurić (DJB): Vlast podgreva ksenofobiju pričom o prodaji zemlje strancima Foto: prtscr ytb
Republički poslanik Pokreta Dosta je bilo (DJB) Vladimir Đurić izjavio je danas da je naivno očekivati "najezdu" iz Evropske unije na poljoprivredno zemljište u Srbiji i ocenio da je vlast u Srbiji na taj način želela "dodatno da podgreva ksenofobiju".

"Naivno je očekivati najezdu evropskih paora na srpske oranice, kada bi i mnogi domaći paori svoju proizvodnju rado iselili odavde", napisao je Đurić u autorskom tekstu za sajt Autonomija.

Prema njegovim rečima, izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu nisu spasle srpske oranice jer prava pretnja i ne dolazi od stranaca, fizičkih lica, državljana država članica EU.

On je naveo da poljoprivrednici iz EU nisu zainteresovani da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, jer u svojim zemljama imaju višestruko veće subvencije po hektaru, koriste agrarni budžet EU koji je višestruko veći od celog srpskog budžeta, rade na zemljištu na kojem je obavljena komasacija, imaju ukrupnjene parcele, zadružno su organizovani i udruženi.

"Oni rade u uređenom pravnom sistemu, u kojem se zakoni ne menjaju svaki čas, ali se dosledno sprovode. Svega toga u Srbiji nema", kazao je Đurić i dodao da realne pretnje po srpsko poljoprivredno zemljište dolaze sa drugih strana.

"Oranice će kao i pre biti davane u zakup na 30 godina pravnim licima, stranim, ali i domaćim, bliskim vlastima, pod nedefinisanim i rastegljivim uslovima propisanim u Uredbi Vlade Srbije", naveo je on.

Ocenio je da vlast svesno podgreva ksenofobiju i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju lažno predstavlja građanima kao pretnju od evropskih paora.

On je kazao da je "lek" za srpsku poljoprivredu jednostavan i založio se da se državna zemlja prodaje domaćim poljoprivrednicima, uz ograničenje maksimuma koji od države može kupiti jedan poljoprivrednik.

"Domaće poljoprivrednike treba zadružno udružiti, stručno edukovati i konkurentski osnažiti, kako bi zajedno imali isplativu računicu nabavke mehanizacije za obradu udruženog zemljišnog poseda", naveo je on i dodao da je potrebno što pre završiti akreditaciju za IPARD fondove i pokrenuti kampanju osposobljavanja domaćih poljoprivrednika da što brže povuku evropski novac.

"Već u decembru treba usvojiti drastično veći poljoprivredni budžet, na teret svih onih izmišljenih i parazitskih korisnika budžeta koji novac razbacuju", naveo je Đurić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side