20.03.2019 Beograd

Đurić: Dalje ruke od našeg Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

Đurić: Dalje ruke od našeg Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Foto: Beta/Miloš Miškov
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas kosovskim institucijama da je Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici bio i biće u srpskom obrazovnom sistemu, jer se radi o stubu srpskog opstanka na Kosovu.


"Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: 'Dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje!' Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je deo Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji", naveo je Đurić u saopštenju.

Domaći mediji javili su ranije da vlasti u Prištini planiraju da usvajanjem novih zakona ugase srpski sistem obrazovanja na Kosovu i, kako se navodi, "otmu" Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji sada radi u okviru srpskih zakona.

Đurić je naveo da je svaki napad na sadašnji status tog Univerziteta napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koji za cilj ima otežavanje opstanka Srba na Kosovu.

"Prištinski univerzitet je, podsetiću, svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom na Kosovu. U Prištini su svesni sa kolikom upornošću i ljubavlju srpski studenti i profesori čuvaju svoju zemlju i bore se za nju, i to im očigledno smeta. Srbi na Kosovu nikada neće predati svoj univerzitet i nikada se neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države Srbije", dodaje Đurić.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.03.2019, 17:57h Nego šta! Samo - čvrsto!

    "...deo Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na Kosovu i Metohiji"...- ... - od kojih posle diplomiranja bar 7.000 njih dobija radno mesto u Beogradu i okolnim gradovima (ne jugozapadnije od Kraljeva...)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side