Đurić: Aljbin Kurti - opasnost za region
17.11.2019 Beograd

Đurić: Aljbin Kurti - opasnost za region

Đurić: Aljbin Kurti - opasnost za region Foto: prtscr ytb
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je danas da kandidat za premijera Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje koliku opasnost predstavlja po stabilnost regiona i čitave Evrope.

Đurić je rekao da Kurtijev cilj nije bolji život Albanaca, već "nanošenje štete Srbiji i srpskim nacionalnim interesima".

"On po diktatorskim receptima iz 30-ih godina prošlog veka obesmišljava princip mirnog rešavanja kriza i dijaloga, poručujući da ne želi razgovore s Beogradom, već dijalog o dijalogu, što je eufemizam za potpuni izostanak dijaloga", ocenio je Đurić u pisanoj izjavi.

U izjavi piše da se Kurti "sprda" s međunarodnom zajednicom i njenim nastojanjima da pomogne stvaranje zone stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, što mu "za sada uspeva i prolazi bez ikakvih sankcija".

"Njegova jasna namera je da u što većoj meri svojim fašističkim porukama i potezima ekstremizuje i militarizuje Albance kako bi u budućnosti svoj velikoalbanski projekat mogao da nametne pod pretnjom sile", piše Đurić.

Istakao je da Srbija "nikada neće posustati pred pretnjama neprijatelja demokratije i mira", i uložiće politička, diplomatska i "sva druga sredstva koja su joj na raspolaganju" da bi "obuzdala piromana Kurtija i njegove najekstremnije pristalice".

Po rečima Đurića, predsednik Srbije Aleksandar "Vučić je čvrst garant da će svaka mogućnost izbegavanja sukoba sa albanskim ekstremistima biti iskorišćena".

Posle ocene da je "Kurti odavno izašao iz okvira mirnodopske retorike i političke prakse", Đurić je naveo da je "poslednji trenutak da se složnom međunarodnom akcijom jedan palikuća spreči u svojim opasnim namerama".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja