Đukić Dejanović: Za četiri godine mere populacione politike počele da daju dobre rezultate
02.03.2020 Beograd

Đukić Dejanović: Za četiri godine mere populacione politike počele da daju dobre rezultate

Đukić Dejanović: Za četiri godine mere populacione politike počele da daju dobre rezultate Foto: pixabay.com
Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da su mere povećanja nataliteta koje se sprovode četiri godine počele da daju rezultate - u Srbiji je prošle godine rođeno više beba nego 2018, dok je u svim zemljama u okruženju smanjen broj rođenih beba u odnosu na isti period.

Đukić Dejanović koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku, je prilikom potpisivanja ugovora u Palati Srbija kojima je 88 lokalnih samouprava dobilo ukupno 650 miliona bespovratnih sredstva za poboljšanje populacione politike rekla da je u januaru ove godine u Srbiji rođeno pet odsto više beba nego u istom periodu prošle godine.

"Za četiri godine koliko se sprovode subvencije Vlade Srbije, mere populacione politike počinju da daju prve početne dobre rezultate", kazala je Đukić Dejanović i dodala da se na prave efekte ovih mera mora čekati bar deset godina.

Đukić Dejanović je rekla i da su mere koje se primenjuju protekle četiri godine usmerene na povećanje nataliteta, kontrolu migracija stanovništva i praćenje starenja.

"Tema populacione politike je bila samo tema za naučne krugove pre četiri godine", rekla je Đukić Dejanović i dodala da su povećanju vidljivosti ovih tema doprinele i lokalne samouprave u svojim sredinama, koje su projektima koji se bave rešavanjem konkretnih pitanja konkurisale za bespovratna sredstva.

Đukić Dejanović je rekla i da ne mogu svi problemi vezani za povećanje nataliteta da se reše novcem, "jer da je tako ne bi se i skandinavske zemlje suočavale sa sličnim problemima".

Za 88 lokalnih samouprava u Srbiji ove godine je opredeljeno 650 miliona dinara, koje su dobili na osnovu projekata po javnom pozivu, a toliko novca bilo je obezbeđeno i prošle godine.

U 2018. godini obezbeđeno je 500 miliona dinara, dok je za projekte iz oblasti populacione politike u 2017. godini bilo opredeljeno 130 miliona dinara.

Novac je uglavnom namenjen projektima za adaptaciju i sanaciju predškolskih ustanova i igrališta, za nabavku medicinske opreme odeljenja ginekologije i pedijatrije a oko 13 miliona dinara opredeljeno je za izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side