Đukić Dejanović: Sistematsko rešavanje problema vršnjačkog nasilja
20.12.2019 Beograd

Đukić Dejanović: Sistematsko rešavanje problema vršnjačkog nasilja

Đukić Dejanović: Sistematsko rešavanje problema vršnjačkog nasilja Foto: Beta / Vlada Srbije
Predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da su najvažniji problemi koji se moraju sistematski rešavati vršnjačko nasilje i dečji rad, kao i da Srbija spada u zemlju visokog rizika prekida detinjstva, čime se posebno bave strategija za sprečavanje nasilja nad decom i Zakon o pravima deteta, o kome je upravo završena javna rasprava.

Đukić Dejanović, koja je kao ministarka zadužena za demografiju, rekla je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da se u dečji rad ubrajaju ulične situacije, kao što su prosjačenje, kao i kada deci, odličnim đacima, u ruralnim sredinama roditelji aplaudiraju kada ne idu u školu da bi obavili neki težak posao.

"Ako dete radi takav posao više od dva dana u nizu, to se smatra dečjim radom. Takođe, još nema dovoljno informacija o tome koliko je prvih 1.000 dana važno za život i razvoj deteta, roditelji obično reaguju - dete je još malo, sada ne zna", rekla je Đukić Dejanović.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da je od 392 preporuke koje je dobila od Ujedinjenih nacija Srbija do sada ispunila 27 odsto njih, i da intenzivno radi na ispunjavanju ostalih preporuka.

Prema njenim rečima u narednom periodu biće uspostavljan akcioni plan za zaštitu dece koji će se odnositi i na uključenje romske dece u predškolsko obrazovanje, a biće uspostavljen i zaštitnik prava deteta.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je da je "javna rasprava o Zakonu o pravima deteta, koja je održana u Beogradu, Novom Sadu, Vranju, Užicu i Novom Pazaru, izazvala veliko interesovanje lokalnih samouprava i predstavnika civilnog društva, a da se narednih dana očekuje da radna grupa razmotri sve sugestije i da se ova strategija nađe sto pre na Vladi".

Ona je navela da će se u prevenciji vršnjačkog nasilja kao i nasilja nad decom uključiti sve institucije, kao i da se strategija čije usvajanje predstoji odnosi na period 2020. do 2023.godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side