22.05.2018 Beograd

Đukić Dejanović: Sa entuzijazmom očekujemo rezultate popisa 2021.

Đukić Dejanović: Sa entuzijazmom očekujemo rezultate popisa 2021. Foto: Medija centar Beograd
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će rezultati popisa stanovništva u 2021. doneti podatke koji će "ukazati na nove pravce razmišljanja i delovanja".


Ona je na savetovanju o tom popisu rekla da se rezultati očekuju "sa entuzijazmom", jer je od poslednjeg popisa, 2011. godine, doneta nova Strategija za podsticanje rađanja kao i dva akciona plana koji je prate.

Prema njenim rečima, istraživanja su veoma važna jer brojevi omogućavaju kreiranje politika i predstavljaju osnov donošenja mera i aktivnosti u društvu.

"Na osnovu podataka istraživanja usklađenosti rada i roditeljstva, ustanovili smo nagradu 'Prijatelj porodice', koja će se dodeljivati jednom godišnje i to najodgovornijim subjektima kao model podrške poslodavcima koji su uspeli da usklade rad i roditeljstvo u svojoj delatnosti", istakla je Đukić Dejanović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da popis složena operacija i da zahteva temeljnu pripremu i preciznu organizaciju.

"Ono što popis nudi je mogućnost kreiranja numeričkog profila jedne države", ocenio je Kovačević i dodao da je popis "daleko više od broja stanovnika u određenoj oblasti u određeno vreme".

Kako je rekao, popis je "okosnica nacionalne statistike", nezamenjiv alat za izradu, implementaciju i praćenje razvoja društva.

Kovačević je istakao da je za popis potreban kolektivni napor, kao i ljudski i finansijski resursi.

"Rezultati popisa su trajna vrednost", dodao je on.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side