Đukanović: SPC je instrument velikosrpskoga nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu
25.09.2020 | 12:02h ► 12:42h Beograd

Đukanović: SPC je instrument velikosrpskoga nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu

Đukanović: SPC je instrument velikosrpskoga nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu Foto: PrntScr / You Tube
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih interesa na Balkanu, o čemu svedoče i zbivanja u Crnoj Gori.

“Više je nego očito da je SPC bila ne samo neprimereno uključena u izbore, nego je bila i najaktivniji politički akter. SPC je u kontinuitetu instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu. Ovaj put je to samo radila otvoreno", rekao je Đukanović u intervjuu koji objavljuje zagrebački Jutarnji list.

Naveo je da je nakon izbora jedan od glasnogovornika SPC kazao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili.

"Međutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nisu složili pa su pokazali koga se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić", dodao je Đukanović.

Prema Đukanovićevim rečima, to je realnost s kojom se mora suočiti, kako bi se "sačuvala Crna Gorakao građanska i sekularna država s demokratijom i evropskim vrednostima”.

"Crna Gora je najstabilnije društvo na Zapadnom Balkanu. Verujem da možemo izdržati i ovaj eksperiment u koji je zemlja sada ušla. Posle 30 godina menja se vlast, a opozicija koja nikada do sada nije bila vlast mora se učiti tom poslu. A vlast se nakon 30 godina mora učiti opozicionom delovanju", rekao je.

"Poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora. Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država", kazao je Đukanović.

Dodao je da se na proteklim parlamentarnim izborima nije odlučivalo o državi, jer je o tome odlučeno pre 14 godina.

"Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regije smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost", poručio je Đukanović.

Prema njegovim rečima, ne može se isključiti mogućnost da velikosrpski interesi "nisu do kraja dosanjani".

"Nisam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene nacije pa su oni koji neguju velikosrpske aspiracije mogli poverovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije", rekao je Đukanović.

Ocenio je da nema nikakve dileme da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori.

"Nedavno, pre izbora razgovarao sam s predsednikom Srbije i ukazao mu na to, ali odgovor je bio zaogrnut plaštom zabrinutosti za ugrožena prava srpske manjine u susednim državama. Imao sam utisak da je Vučić nešto poduzeo prema medijima pa je agresija utihnula za jednu oktavu. Ali, pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolisati”, rekao je Đukanović.

 

Današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom projektu, razgovarao sam o tome sa Vučićem

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori, da je o tome pre izbora razgovorao sa srpskim predsedniko Aleksandrom Vučićem ali da je sada pušten duh iz boce koji se ne može kontrolisati.

On je kazao da gotovo da nema zvaničnika Srbije koji se zadnjih godinu dana nije direktno i brutalno umešao i u politički život Crne Gore i u izborni proces.

"Bilo je i medijskog divljanja. Nema nikakve dileme da je današnja Srbija davala logistiku velikosrpskom nacionalizmu prema Crnoj Gori. Nedavno, pre izbora razgovarao sam s predsednikom Srbije i ukazao mu na to, ali odgovor je bio zaogrnut plaštom zabrinutosti za ugrožena prava srpske manjine u susednim državama. Imao sam utisak da je Vučić nešto preduzeo prema medijima pa je agresija utihnula za jednu oktavu. Ali, pušten je duh iz boce koji se sada ne može kontrolisati", kazao je on.

On je dodao da je više nego očito da je Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja je, kako je kazao, instrument velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih intreresa na Balkanu, bila ne samo neprimereno uključena u izbore nego da je bila i najaktivniji politički akter.

Đukanović je u emisiji "Oko Globusa" koja je emitovana na portalu Jutarnji.hr rekao da je ovaj put to samo radila otvoreno kao i da je činjenica da se vladajući blok dogovorio oko podele funkcija uz posredovanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, samo vrlo dosledno ponašanje nove parlamentarne većine.

"Nakon izbora je jedan od portparola SPC-a kazao da će se SPC povući iz političkog života, čime su samo sve ovo potvrdili. Međutim, njegovi pretpostavljeni se s tim očito nisu složili pa su pokazali koga se pita. Oni su odlučili ko će biti nosilac te politike, što je priznao i sam kandidat za premijera Zdravko Krivokapić. Ali, to je naša realnost s kojom se moramo suočiti kako bismo sačuvali Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu s multietničkom demokratijom i evropskim vrednostima", rekao je on.

Upitan koliko je realna špekulacija o kompenzaciji Srbiji za gubitak Kosova ustupcima vezanim za Crnu Goru i Republiku Srpsku, Đukanović je kazao da se na globalnoj sceni sve brzo menja, osim balkanske nepovoljne realnosti.

"To je jedna od, uveren sam, pogrešnih balkanskih percepcija. Balkan je uvek bio na liniji fronta raznih globalnih interesa. Pre nekoliko godina bili smo na udaru ruskih interesa koji su hteli sprečiti ulazak Crne Gore u NATO. Ne možemo isključiti mogućnost da velikosrpski interesi nisu do kraja dosanjani. Nisam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene narode pa su oni koji neguju velikosrpske aspiracije mogli poverovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije", naveo je crnogorski predsednik.

Đukanović je komentarišući svoju raniju izjavi da će Crnu Goru ako bude trebalo braniti i u šumi kazao da je tu poruku poslao onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora.

"Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država. Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o tome smo odlučili pre 14 godina. Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regiona smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost", rekao je on.

Đukanović je kazao da su ga ranije preuzete obaveze sprečile da bude na sednici na kojoj je izabran novi saziv parlamenta i za predsednika Skupštine izabran Aleksa Bečić.

"To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko", rekao je on.

Đukanović je kazao i da će između njega kao predsednika i nove vlade biti normalna kohabitacija a na konstataciju novinara da je novi predsednik parlamenta Aleksa Bečić tražio njegovu ostavku, Đukanović je kazao: "Moju ostavku može tražiti ko god hoće, a mogu sad i ja tražiti njegovu ostavku".

"Ja sam legitimno izabrani predsednik, vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da treba da nastavim da radim dalje. Ko ne bude želio da sarađuje, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koja ću koristiti kao i do sada", rekao je Đukanović.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.09.2020, 17:23h Драган

    Залуд иста брабоњања... отпево своје...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side