11.02.2019 Beograd

Đorđević: Usvajanje nacionalnog akcionog plana za decu krajem godine

Đorđević: Usvajanje nacionalnog akcionog plana za decu krajem godine Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da se usvajanje novog Nacionalnog akcionog plana za decu očekuje krajem godine.

On je o tom dokumentu razgovarao sa direktorkom Unicefa Reginom De Domenićis i stručnjakom u oblasti zaštite dece i dečijih prava Nađat Mđid Maalom, saopšteno je iz ministarstva.

"Veoma nam je bitno da deca u Srbiji imaju adekvatnu zaštitu, kako ona koja su naši državljani tako i deca migranti. Želimo da im obezbedimo bezbedno odrastanje, obrazovanje i prave mogućnosti za bolju budućnost", rekao je Đorđević i dodao da će posebna pažnja biti usmerena i na sprečavanje zloupotrebe dece koja su primorana da rade i žive na ulici.

Kako je istakao, od velikog značaja za njihovu zaštitu jeste i uspostavljanje institucije ombudsmana za decu i izrade i usvajanja Zakona o ombudsmanu za decu.

Takođe, naveo je da je u planu uspostavljanje jedinstvenog SOS telefona za prijavu bilo kojeg oblika zloupotrebe deteta, preko koje će nadležne službe efikasnije reagovati.

Predstavnici Unicefa istakli su da će pružiti adekvatnu podršku u izradi ovog Nacionalnog akcionog plana, kao i da će Nađat Mđid Maala, na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva sigurno pružiti i najbolju stručnu pomoći i savete.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side