13.12.2018 Beograd

Đorđević: Srbija sprovodi velike društvene, političke i ekonomske reforme

Đorđević: Srbija sprovodi velike društvene, političke i ekonomske reforme Foto: Beta/Ministarstvo za rad
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević danas je izjavio da se u Srbiji sprovodi proces velikih društvenih, političkih i ekonomskih reformi, kao i reformi pravnog sistema koje su uticale na to da Srbija postane kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i 2014. godine krene u proces pristupnih pregovora.

"Ministarstvo sledi politiku Vlade Srbije, koju je 2014. godine postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a to je stvaranje moderne, bogate i jake države i verujem da ćemo uspeti u tome", rekao je Đorđević na otvaranju konferencije "The Economist: Svet u 2019" u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, proces priključenja Srbije EU zahteva dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa propisima EU, kao i njihovo puno sprovođenje, a to se odnosi i na oblast socijalne politike gde su urađene određene reforme sa kojima treba nastaviti i u narednoj godini.

"Reforma socijalne zaštite usmerena je na razvijanje integralne socijalne zaštite kroz razvoj usluga, pluralizam pružalaca usluga i unapređenje kvaliteta usluga i kvaliteta stručnog rada. Preduzete su brojne aktivnosti na razvoju usluga kao što su dnevni boravci, stanovanje uz podršku, pomoć u kući, servis personalnih asistenata, dok je smeštaj u ustanove (domove) usluga za kojom se poseže ako se podrška ne može obezbediti u nekom obliku koji je manje restriktivan", rekao je Đorđević.

Kako je ministar istakao, Srbija je zemlja sa najnižom stopom institucionalizacije dece u Evropi, jer je 90 odsto dece bez roditeljskog staranja smešteno u hraniteljske porodice, a svega oko 10 odsto u domove za decu i radi se uglavnom o deci sa smetnjama u razvoju, ali da je cilj države da se i za njih nađu odgovarajuće specijalizovane hraniteljske porodice.

"U 2019. očekuje nas donošenje nove Strategije razvoja socijalne zaštite koji će definisati pravce razvoja sistema socijalne zaštite i unapređenja usluga koje se u okviru ovog sistema pružaju. Izrada Strategija deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici kao i izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti zajedno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta usluga i širenju kapaciteta za pružanje usluga", kazao je Đorđević.

Dodao je da se u prvoj polovini 209. godine očekuje donošenje zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, čiji je prednacrt već duže vreme na sajtu ministarstva, i kojim će Srbija ispuniti međunarodno prihvaćenu obavezu pred Komitetom za prava deteta.

"Sprečavanje i suzbijanje nasilja nad decom i zaštita dece od nasilja predstavljaju jedan od prioriteta nacionalne politike Srbije. Zbog toga je urađen novi višegodišnji strateški okvir za prevenciju i zaštitu dece od nasilja kao i akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite dece od nasilja, kao i novi, unapređeni Opšti protokol za zaštitu dece od nasilja, a usvajanje sva tri dokumenta biće u narednoj godini", rekao je ministar i istakao da će i izmene i dopune Porodičnog zakona biti još jedna u nizu zakonodavnih aktivnosti planiranih za 2019.

Kao još jedan od prioriteta njegovog ministarstva Đorđević je naveo uvođenje socijalnih karata kao doprinos pravednijem, bržem i lakšem ostvarivanju socijalnih prava, i nastavak projekta reorganizacije centara za socijalni rad.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side