Đorđević: Razlika u platama žena i muškaraca verovatno postoji u privatnom sektoru
02.10.2019 Beograd

Đorđević: Razlika u platama žena i muškaraca verovatno postoji u privatnom sektoru

Đorđević: Razlika u platama žena i muškaraca verovatno postoji u privatnom sektoru Foto: Beta / Milos Miskov
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da u Srbiji u javnom sektoru ne postoji razlika u platama između žena i muškaraca, ali da takva razlika verovatno postoju u privatnom serktoru, zbog čega je pozvao sve žene, koje misle da su na taj način oštećene, da se jave Inspektoratu rada.

On je na otvaranju međunarodne konferencije "Žene lideri i održiv razvoj - istinski ravnopravne", kazao da je ministarstvo otvoreno da rešava takve probleme, ali da su potrebni konkretni dokazi, a prijava ne sme da bude anonimna.

"Želimo da pošaljemo poruku da smo na njihovoj strani, da želimo da izgradimo moderno društvo po meri svih u kojem neće biti neravnopravnosti", naglasio je Đorđević.

Iako je na skupu navedeno da u Srbiji žene u proseku dobijaju 11 odsto manje platu od muškaraca za isto radno mesti i istu stručnu spremu, Đorđević je kazao da zakon propisuje da iste plate za ista radna mesta i istu stručnu spremu primaju i muškarac i žena, što je urađeno sistematizacijama u firmama.

"Ako su plaćeni različitio, to je alarm da zovete inspekciju rada", rekao je ministar navodeći da taj segment kontroliše i inspekcija i u svojim redovnim kontrolanma, kao i kada se prijavi rad na crno.

Đorđević istakao i da njegovo ministarstvo aktivno radi na unapređenju položaja žena, da se bori protiv stereotipa o ženama, ali i nasilja nad njima.

"Radimo na izmeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti, želimo da u tom segment unapredimo naše društvo, želimo da Srbija bude primer drugima", kazao je on.

Ukazao je da Srbija može da bude primer drugim zemljima prema broju žena koje se nalaze na visokim položajima, poput predsednica Vlade i Skupštine, guvernerke.

On je naveo i da je svestan da i u Srbiji postoji trgovina ljudima, gde su najčešće žrtve žene i deca, nagklasivši da to se mora iskoreniti.

Đorđević je podsetio i na reči nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer:"Kada želiš da se nešto kaže - poveriš muškarcu, a kada želiš da se nešto učini onda to poveriš ženi" i na taj način poželeo dobrodošlicu delegacijama žena iz sveta koje su došle na konferenciju.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar Đorđević obišli su izložbu fotografija znamenitih Srpkinja, koje su uz kratke biografije, mogle da pogledaju i učesnice konferencije.

Među ženema koje su predstavljene na izložbi su Mileva Marić Ajnštajn, Jelisaveta Načić, Milica Sojadinović Srpkinja, Ksenije Atanasijević, Desanka Maksimović, Soja Jovanović, Olja Ivanjicki, Ljubica Sokić, Vukosava Velimirović.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side