06.02.2018 Beograd

Đorđević: Povećana stopa zaposlenosti i aktivnost na tržištu rada u Srbiji u 2017. godini

Đorđević: Povećana stopa zaposlenosti i aktivnost na tržištu rada u Srbiji u 2017. godini Foto: Beta / Emil Vas
Stopa zaposlenosti i aktivnost na tržištu rada u Srbiji u 2017. godini su povećane dok je nezaposlenost i neaktivnost smanjena, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je na konferenciji "Podrška jedinicama lokalne samouprave u sufinansiranju lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2018. godini" rekao da rezultati ankete o radnoj snazi u 2017. godini u Srbiji ukazuju na značajan napredak.

Prema njegovim rečima, za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja u 2018. godini obezbeđena su veća sredstva u odnosu na prošlu godinu.

"U 2018. godini obezbeđeno je tri milijarde 650 miliona dinara, što je više u odnosu na 2017. godinu kada je bilo obezbeđeno dve milijarde i 800 miliona dinara", kazao je Đorđević.

On je dodao da pored sredstava koje jedinice lokalne samouprave opredeljuju za mere zapošljavanja, važno je da urade i analizu privrednih aktivnosti i potreba jer se "samo na taj način mogu kreirati i sprovoditi mere aktivne politike zapošljavanja primerene potrebama na lokalnom tržištu rada".

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da u budžetima lokalnih samouprava širom Srbije, politika zapošljavanja "sve više zauzima jedno od vodećih mesta".

"Prošle godine je 150 lokalnih samouprava u svojim budžetima izdvojilo više od 800 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja, što je bio značajan doprinos onome što Vlada i NSZ Ministarstva rada izdvajaju svake godine za te mere", istakao je Martinović.

On je dodao da je od tih 150 lokalnih samouprava, njih 40 samostalno finansiralo programe mera politike zapošljavanja uz administrativnu podršku NSZ i istakao da je rok za podnošenje zahteva za sufinansiranje do 15. februara, ali da će zbog praznika biti pomeren na 19. februar.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Đorđe Staničić rekao je da je saradnja "nacionalnog i lokalnog nivoa" sve bolja i da na taj način lokalne samouprave "najbolje mogu ostvariti svoju ulogu, da pokažu da imaju i interesovanje i razumevanje, ali i da mogu da vode svoju politiku u oblasti zapošljavanja".

"Veza sa prosvetom, NSZ, privrednicima i resornim ministarstvom nam obezbeđuje da imamo zaista dobro planiranu budućnost u oblasti zapošljavanja ali i da sredstva budu upotrebljena na najbolji mogući način", kazao je Staničić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dodeljene stipendije i Grantovi u okvitu trećeg ciklusa projekta "Pokreni se za nauku" Dodeljene stipendije i Grantovi u okvitu trećeg ciklusa projekta "Pokreni se za nauku"

  Dodeljivanjem 5 stipendija i 3 granta u vrednosti od po 600.000 dinara u okviru trećeg ciklusa programa „Pokreni se za nauku“ koji realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Filip Moris, 14 mladih naučnika i naučnica dobilo je priliku da svojim naučnim istraživanjima u oblasti medicinskih nauka, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarnim istraživanjima u ovim oblastima, doprinesu povezivanju nauke i privrede i time omoguće brži ekonomski razvoj Srbije baziran na inovacijama, ali i da svoja naučna istraživanja nastave da realizuju u Srbiji.

 • Intervju Danica Jovović Prodanović: Arhitektura je ovde potpuno skrajnuta Intervju Danica Jovović Prodanović: Arhitektura je ovde potpuno skrajnuta

  Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), jedna od najprestižnijih međunarodnih manifestacija koje promovišu arhitekturu i arhitektonsko nasleđe, održava se trinaesti put u Beogradu, Zrenjaninu i Kragujevcu, od 10. do 31. maja, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

 • Sud: Srpski sudija čije imenovanje Tači ne potpisuje osuđen na šest godina Sud: Srpski sudija čije imenovanje Tači ne potpisuje osuđen na šest godina

  Sudija Radomir Laban koga je Skupština Kosova na predlog Srpske liste izabrala za sudiju Ustavnog suda a čije imenovanje kosovski predsednik Hašim Tači odlaže da potpiše "zbog sumnjive prošlosti", osuđen je u Srbiji na šest godina zatvora, i za njim je zbog izbegavanja izdržavanja kazne raspisana i poternica preko Interpola, potvrđeno je agencjii Beta u Osnovnom sudu u Kraljevu.

 • Vulin i Diković sutra na međunarodnoj vežbi Balkanski odgovor 2018 Vulin i Diković sutra na međunarodnoj vežbi Balkanski odgovor 2018

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovaće sutra izvođenju višednevne međunarodne civilno-vojne vežbe "Balkanski odgovor 2018" na poligonu "Ravnjak" kod Kruševca, saopšteno je danas.

 • Sutra sunčano i toplo, posle podne i uveče pljuskovi s grmljavinom Sutra sunčano i toplo, posle podne i uveče pljuskovi s grmljavinom

  U većem delu Srbije sutra će biti pretežno sunčano i toplo vreme, ali se posle podne i uveče na severu i zapadu zemlje, kao i u brdsko-planinskim predelima, očekuju kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, saopštio je RHMZ.

 • Oružari u Kragujevcu nastavili štrajk Oružari u Kragujevcu nastavili štrajk

  Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike "Zastava oružje", koji štrajkuju u sve tri smene, uručili su danas direktoru kompanije Milojku Brzakoviću zahtev da podnese ostavku zbog "narušavanja međuljudskih odnosa, loših poslovnih rezultata i neispunjenih zahteva radnika" i najavili dolazak u Beograd.

 • Odbrana negirala da je Simatović bio komandant Crvenih beretki Odbrana negirala da je Simatović bio komandant Crvenih beretki

  Odbrana Franka Simatovića-Frenkija tvrdila je danas, pred međunarodnim sudom u Hagu, da Simatović 1995. nije bio komandant Crvenih beretki, ali je svedok optužbe, bivši pripadnik te jedinice, ostao pri iskazu da jeste.

 • Poslanici o Kosovu, zapošljavanju u opštini Paraćin... Poslanici o Kosovu, zapošljavanju u opštini Paraćin...

  Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ponovo je danas pitao kada će se rasprava o Kosovu i Metohiji naći na dnevnom redu srpskog parlameta i pitao sa kim i o čemu pregovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ko ga je ovlastio.

 • Šarović: Nije bilo genocida u Srebrenici, a ni mnogih zločina Šarović: Nije bilo genocida u Srebrenici, a ni mnogih zločina

  Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović izjavio je danas da je sada potpuno jasno da nije bilo genocida u Srebrenici i da se mnogi zločini koji se pripisuju Srbima čak nisu ni desili.

 • Koalicija: Medijskom strategijom podržati razvoj medija civilnog sektora Koalicija: Medijskom strategijom podržati razvoj medija civilnog sektora

  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja založila se da se u budućoj Medijskoj strategiji jasno predvidi obezbeđivanje uslova za osnivanje, razvoj, funkcionisanje i finansijsku održivost medija civilnog sektora, za koje su ocenili da bi mogli u budućnosti da predstavljaju alternativni sistem informisanja, koji bi zadovoljavao javni interes, kroz kvalitetne i nezavisne programske sadržaje.

 • Si Đinping u pismu Vučiću izrazio spremnost za produbljivanje saradnje Si Đinping u pismu Vučiću izrazio spremnost za produbljivanje saradnje

  Predsednik Kine Si Đinping je u odgovoru na pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tražio blisku saradnju sa Kinom u svim oblastima od obostranog značaja, rekao da pridaje veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i da je spreman s Vučićem da uloži napor da se državni odnosi dve zemlje podignu na novi nivo.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw