Đorđević: Osobama sa invaliditetom omogućiti jednaka prava u društvu
07.09.2020 Beograd

Đorđević: Osobama sa invaliditetom omogućiti jednaka prava u društvu

Đorđević: Osobama sa invaliditetom omogućiti jednaka prava u društvu Foto: pixabay.com
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana Dišenove mišićne distrofije, da osobe sa invaliditetom moraju da imaju jednaka prava za napredak i ravnopravno učešće u društvu.

"Srbija će, vodeći se takvom politikom, imati moderno društvo u kom ne postoji diskriminacija, a to i jeste cilj rada Vlade Srbije", rekao je Đorđević u saopštenju.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo je u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom - NOOIS u januaru pokrenulo kampanju "Srbija bez barijera", sa ciljem da se pojedinačne aktivnosti odvijaju pod zajedničkim sloganom i sa prepoznatljivim vizuelnim identitetom.

"Finansirali smo postavljanje 109 rampi u preko 40 lokalnih samouprava čime su, posle više decenija postojanja i rad, a prvi put od osnivanja brojni objekti postali dostupni osobama sa invaliditetom poput Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradskog sajma, filijala PIO fonda, opština, domova zdravlja, dečijih vrtića, obrazovnih ustanova i drugih objekata", naveo je Đorđević.

Dodao je da se resorno ministarstvo aktivno zalaže za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, navodeći da kada je u pitanju njihov rad ne smeju da postoje stereotipi, jer oni često posao obavljaju bolje i odgovornije od osoba bez invaliditeta.

"Počev od 2020. godine realizuje se inovativni program pod nazivom 'Akademija za mlade lidere sa invaliditetom' po ugledu na Omladinski komitet Evropskog invalidskog foruma, a osnovano je 12 novih preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja zapošljavaju 125 lica, od toga 95 osoba sa invaliditetom", kazao je Đorđević.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side