25.10.2018 Beograd

Đorđević: Od 1. januara potpuna kontrola budžeta socijalnih ustanova

Đorđević: Od 1. januara potpuna kontrola budžeta socijalnih ustanova Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je krajnji očekivani efekat uvođenja veće finansijske kontrole nad ustanovama socijalne zaštite "više novca u budžetu i pravičnija raspodela sredstava".

On je za RTS povodom početka potpune kontrole budžeta tih ustanova najavljenog za 1. januar, ocenio da je cilj uvođenja takvih mera finansijska konsolidacija.

"Ministarstvo želi da novac upotrebi na pravi način, što znači da će ustanove morati da imaju plan za narednu godinu i budžet (raspoređen) tačno po mesecima", rekao je Đorđević i dodao da se i dalje organizuju grupne obuke za ovakav način rada.

Po njegovoj oceni, sistem socijalne zaštite je tehnički pripremljen za indirektnu budžetsku kontrolu, osim kako je dodao, "par ustanova koje to nisu shvatile ozbiljno".

Đorđević je izjavio da ga trenutno jedino brine da li će ustanove moći da isplaniraju pravilno svoje budžete, ali da će imati pomoć nadležnog ministarstva koje će ceo proces nadgledati.

On je izjavio i da socijalne ustanove koje imaju sopstvene izvore prihoda, poput staračkih domova, sredstva koja sama prikupe neće vraćati u budžet, već da će moći da ih koriste i narednim godinama.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side