Đorđević na Regionalnoj konferenciji za rukovodioce agencije za mirno rešavanje radnih sporova
06.07.2018 Beograd

Đorđević na Regionalnoj konferenciji za rukovodioce agencije za mirno rešavanje radnih sporova

Đorđević na Regionalnoj konferenciji za rukovodioce agencije za mirno rešavanje radnih sporova Foto:Ivan Šepić
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević prisustvovao je danas Regionalnoj godišnjoj konferenciji za rukovodioce agencija za mirno rešavanje radnih sporova i istakao da je Ministarstvo u proteklih godinu dana aktivno radilo na tome da Agencija dobije na značaju i postane vidljivija u društvu.

Kako se u saopštenju ministarstva navodi, Đorđević je rekao da je Ministarstvo u prethodnom periodu imalo veoma intenzivnu normativnu aktivnost sa željom da unapredi rad Agencije i proširi njene nadležnosti.

"Nedavno je u Skupštini usvojen set zakona, a među njima su usvojene i izmene i dopune Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova kojima se znatno proširila nadležnost Agencije i osnažio institut mirnog rešavanja radnih sporova", rekao je ministar i dodao da će se i sledećom izmenom i dopunom Zakona o radu, 2020. godine, dodatno unaprediti njen rad.

Prema rečima ministra, osnovni zadatak Agencije jeste preuzimanje odgovornosti za obezbeđivanje efikasnog, dostupnog i besplatnog pristupa pravdi zaposlenima kroz mehanizme koji su joj na raspolaganju.

"Vlada Srbije i Ministarstvo žele da podstaknu zaposlene da budu mnogo aktivniji i da otvoreno govore o problemima sa kojima se suočavaju prilikom zapošljavanja ili na radnom mestu, kao i da povećaju odgovornost i svest poslodavaca o poštovanju prava zaposlenih", istakao je ministar.

Đorđević je naglasio značaj tripatitnog socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata u interesu svih socijalnih partnera.

"Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova ima vodeću ulogu u procesu harmonizacije odnosa na relaciji zaposleni – poslodavac – država, kao jedina specijalizovana institucija za radno-pravne sporove", izjavio je ministar Đorđević i dodao da kao takva ima punu podršku Ministarstva i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side