Đorđević: Insistiranjem na Vašingtonskom sporazumu nanosi se šteta Srbiji
09.11.2020 Beograd

Đorđević: Insistiranjem na Vašingtonskom sporazumu nanosi se šteta Srbiji

Đorđević: Insistiranjem na Vašingtonskom sporazumu nanosi se šteta Srbiji Foto: Novi magazin / SA
Predsednik Pokreta "Oslobođenje" Mlađan Đorđević ocenio je danas da je skandalozna izjava predsednika parlamenta Ivice Dačića da će Srbija sprovoditi Vašingtonski sporazum bez obzira na to ko je novi predsednik SAD i dodao da su obaveze iz tog dokumenta "isključivo štetne po Srbiju".

"Vučić se u Vašingtonu obavezao da Kosovu dozvoli članstvo u međunarodnim organizacijama od 2021. godine, da ukine lobiranje Srbije protiv priznanja Kosova, da dopusti Izraelu da prizna Kosovo, da se energetski okrene od Rusije i da ne nabavlja telekomunikacionu opremu od Kine. Dakle, posvađao nas je sa pola sveta i dao je Prištini put ka punom priznanju", naveo je Đorđević.

On je dodao da su mnogi eminentni pravnici ukazivali da Vašingtonski dokument uopšte nije sporazum, već jednostrana izjava volje koja nije doneta u propisnoj formi, te da njeno sprovođenje nije obavezno.

"Dačić i Vučić to zanemaruju i obavezuju se na nastavak izdaje srpskih nacionalnih interesa", smatra on.

Lider "Oslobođenja" je naveo da je jasno da se Vučić "iz privatne koristi upleo u Trampovu i Grenelovu izbornu kampanju" i da je svojom nepromišljenošću samo naneo štetu Srbiji, jer se "vezao za gubitničku stranu".

"Isti promašaj je Vučić imao i na prošlim američkim izborima, kada je sa dva miliona dolara narodnog novca iz budžeta Srbije podržao Hilari Klinton koja je katastrofalno izgubila... Ovakve brljotine dokazuju da Vučić, Dačić, Marko Đurić i ostali njihovi saučesnici očigledno nisu dorasli ozbiljnom vođenju spoljne politike", dodao je on.

Đorđević je rekao da je u najmanju ruku čudno što Dačić nastupa kao branilac Vašingtonskog dogovora jer je upravo tada napravljen otklon od Rusije, iz čega je njegova Socijalistička partija Srbije izašla kao gubitnik i ostala u Vladi sa jednim resorom, a on "sklonjen u parlament".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side