24.09.2018 Beograd

Đilas: Vesić svakim potpisom na gradske dokumente krši zakon

Đilas: Vesić svakim potpisom na gradske dokumente krši zakon Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je danas da čeka odgovor Radio-televizije Srbije (RTS) na zvaničan dopis koji im je uputio zahtevajući gostovanje u programu javnog servisa kako bi odgovorio na navode zamenika gradonačelnika Gorana Vesića iznete na RTS-u.

Đilas je juče zatražio od glavnog i odgovornog urednika RTS-a Nenada Lj. Stefanovića da mu javni servis omogući da odgovori na Vesićeve "klevete i laži" iznete na toj televiziji, pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i medijima.

Đilas je sa drugim vođama Saveza na konferenciji za novinare govorio o nastavku rada Skupštine grada Beograda i prvih 100 dana funkcionisanja gradskih vlasti.

"Obično se povodom prvih 100 dana vlasti govori o tome šta je urađeno, a mi ćemo govoriti šta su građani Beograda izgubili. Izgubili su Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB) i više od 20.000 hektara zemlje, izgubili su glavnu Železničku stanicu i umalo su izgubili glavnu Autobusku stanicu", naveo je Đilas.

On je dodao i da su građani "izgubili" gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića koji je, po njegovim rečima, sprečen ili odsutan u obavljanju 95 odsto svojih zaduženja, čime se "unižava ta izuzetno važna funkcija", a dodao je i da Vesić svakim potpisom ma gradske dokumente krši zakon.

"Podsetiću da po zakonu i statutut Grada Beograda zamenik gradonačelnika može da potpisuje rešenja samo kada je gradonačelnik odsutan", rekao je Đilas i dodao da će na sutrašnjoj sednici gradske Skupštine "videti da li je Vesić nešto potpisivao".

Đilas je odgovarajući na pitanje da li će biti posledica po člana Saveza Željka Veselinovića iz Sindikata Sloga koji je objavio uvredljivu poruku premijerki Srbije Ani Brnabić na društvenim mrežama, rekao da se Veselinović javno izvinio i da je počinio "veliku grešku".

"Mi smo svakog dana izloženi strašnim uvredama i pritiscima. (Veselinović) je počinio veliku grešku. Podsetiću da je on član jedinog sindikata u Srbiji koji ima radnu grupu protiv diskriminacije LGBT osoba", kazao je Đilas.

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović je naveo da je Savez za Srbiju zabeležio 36 primera u čemu su sve građani bili uskraćeni u prvih 100 dana gradske vlasti.

"Gradski menadžer nije izabran, što je protiv zakona. Direktna i minimalna šteta od toga što je PKB prodat (za postignutu cenu) po 'njihovoj' metodologiji je 341 milion evra, a ako se računa da je mogao biti prodat kao preduzeće a ne samo kao zemljište i imovina šteta iznosi minimum 900 miliona evra", naveo je Jovanović.

On je dodao i da je izgradnja metroa postala prioritet za 2027. godinu, a da je umesto toga prioritet tunel koji će spajati "Beograd na vodi" i Palilulu, kao i da se ispostavilo da spalionica đubreta u Vinči neće spaljivati postojeći materijal sa deponije.

"Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je potvrdio da se u Beogradu neće graditi ni vrtići ni škole... ali zato ima (novca) za ukrasno osvetljenje i jarbole", kazao je Jovanović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side