19.05.2019 Beograd

Đilas: Treba sniziti poreze i povisiti plate, inače privreda neće biti konkurenta

Đilas: Treba sniziti poreze i povisiti plate, inače privreda neće biti konkurenta Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić
Predsednik Stranke slobode i pravde (SPP) Dragan Đilas je obrazlažući ekonomsku politiku te partije izjavio danas da treba smanjiti porez na doprinose, povisiti plate u zdravsvetnom i obrazovnom sektoru, vratiti penzionerima oduzet novac i pokrenuti energetiku i poljoprivredu, jer u suprotnom privreda Srbije neće moći da bude konkurentna.

"Treba da krenemo u ozbiljan investicioni ciklus, da smanjimo porez na doprinos na plate prvo na 60 odsto, sa ciljem da bude 50 odsto da bi privreda bila konkurentnija", kazao je Đilas na konferenciji za novinare u "Slobodnoj zoni" u Beogradu.

On je dodao da treba povećati plate lekarima tako da minimum budu 1.000 evra, a da nastavnici u školama moraju da imaju plate od bar 600 evra.

Đilas je rekao da se penzionerima mora vratiti novac oduzet prethodih godina jer je to "njihovo i niko nema prava da im uzme."

"Moramo da pokrenemo privredu u strateškim oblastima kao što su energetika i poljoprivreda, da pokrenemo prehrambenu indrustriju i u njoj zaposlimo ljude sa platama koje neće biti niže od 350 evra", kazao je on.

Predsednik ŠP rekao je da sredstva za to postoje, ali su pogrešno upotrebljena.

"Kad ne gradite stadion od 500 miliona evra, kad ne gradite autoputeve ka Prištini, što nama nije potrebno, kad ne dajete subvenicije 190 miliona za strane investitore koji daju platu od 25.000 dinara, ostaje nam puno sredstava", obrazložio je on.

Đilas je kometarišući izjave vlasti da Srbija napreduje, kazao je da "treba biti srećan zbog nekih stvari, ali ne treba da "lažu i preteruju" i govore da "to što oni rade nikad niko nije uradio".

"Srbija je 2012. godine imala javni dug u iznosu 15,7 milijardi, a danas je dug 22,4 milijarde. Plate i penzije ovih nekoliko godina, imajući u vidu inflaciju, su se smanjile," rekao je Đilas i dodao da je "u prvom kvartalu ove godine industrijska proizvodnja pala 1,9 odsto, a da je rast bruto domaćeg proizvoda 2,3 odsto, i u odnosu na prethodnu godinu je prepolovljen."

Đilas je zaključio da rasta nema i da ovim putem neće biti ekonomske budućnosti Srbije.

Govoreći o Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru on je rekao da je srećan što je otvoren, ali napomenuo da je izgradnja trajala šest godina i koštala 9,5 miliona evra.

U "Slobodnoj zoni" u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije, postavljeni su panoi sa obećanjima aktuelne vlasti koja, kako je kazao Đilas, nisu ostvarena.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje Intervju Miroslav Milićević: Pod naprednjacima Srbija nazaduje

  Proteklih nekoliko godina na konferencijama za štampu dolazilo je do agresivnog i neprimerenog ponašanja pojedinih novinara koji su, pokušajima da promene temu sastanka i napadima na članove Saveta, ometali održavanje prezentacije - kaže potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije u razgovoru za Novi magazin

 • Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis nećete dobiti nikada Vučić: Da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa - moj potpis nećete dobiti nikada

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u postojećim okolnostima nije moguće da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da je potrebno nastaviti dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja kompromisnog rešenja.

 • Stojković: Odlazak je bio neminovan, Srbija kao umorna starica Stojković: Odlazak je bio neminovan, Srbija kao umorna starica

  Genetičar i vlasnik specijalne bolnice za lečenje steriliteta u Leskovcu Miodrag Stojković izjavio je da je na Harvard otišao "gladan nauke i komunikacije sa ljudima koji ga neće popreko gledati jer navija za druge".

 • Raspuštena Skupština Kosova Raspuštena Skupština Kosova

  Sa 89 glasa za i jednim protiv Skupština Kosova je donela odluku o raspuštanju šestog saziva kosovskog parlamenta.

 • Maja Pavlović štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva Maja Pavlović štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva

  Vlasnica Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović, koja treći put štrajkuje glađu, predala je danas zahtev da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić primi na sastanak, u okviru svog obećanja iz 2016. godine da će primati građane jednom mesečno od 5.00 do 8.00 časova. Ona štrajk glađu nastavlja ispred Predsedništva.

 • Jedan od pet miliona: Rektorka da traži smenu Siniše Malog ili blokada Rektorata Jedan od pet miliona: Rektorka da traži smenu Siniše Malog ili blokada Rektorata

  Udruženje "Jedan od pet miliona" najavilo je danas da ukoliko Rektorat Univerziteta u Beogradu ne ispuni njihov zahtev do septembra, da od predsednice Vlade Ane Brnabić zatraži razrešenje ministra finansija Siniše Malog, nastupa blokada te ustanove.

 • Zelenović: Vučić nema politiku već unižava institucije i živote ljudi Zelenović: Vučić nema politiku već unižava institucije i živote ljudi

  Predsednik Zajedno za Srbiju i predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović ocenio je da predsednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić "nema nikakvu politiku, ne poštuje nikakve vrednosti, bilo koga ili bilo šta - njegov jedini cilj je lična i neograničena vlast, a za ostvarenje tog cilja ne postoje zabranjena sredstava".

 • Vučić: Zamoliću nadležne da pokažu snimak sa naplatne rampe kod Doljevca Vučić: Zamoliću nadležne da pokažu snimak sa naplatne rampe kod Doljevca

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "učiniti sve što je u njegovoj moći" da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca od 31. januara ove godine, za vreme udesa u kom je učestvovalo vozilo direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića. U toj nesreći poginula je jedna osoba.

 • Tužilac: Stanišićev svedok Bosnić akter proterivanja Hrvata iz Slunja Tužilac: Stanišićev svedok Bosnić akter proterivanja Hrvata iz Slunja

  Tužilac na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju dokazivao je danas da su srpske snage 1991. iz Slunja proterale većinsko hrvatsko stanovištvo, sugerišući da je u tome učestvovao i svedok Stanišićeve odbrane Mile Bosnić.

 • Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani Šarčević: Centar za matične ćelije se gradi kao Skadar na Bojani

  Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da je gradnja Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija u Kragujevcu "kao Skadar na Bojani" zbog problema sa Jedinicom za upravljanje projektima (JUP) i izvođačem radova i najavio novi tender.

 • Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane Intervju Boris Varga: Licemerne su obe strane

  To nisu okrugli stolovi poznati u tranzicionom iskustvu kao oni za demoratizaciju i fer izbore s kraja osamedesetih, već simuliranje demokratije i pokušaj da buduće izbore u Srbiji slaba opozicija a priori predstavi kao falsifikovane, a vlast svoje učešće u pregovorima kao garanciju za slobodne, fer i demokratske izbore - kaže za Novi magazin politikolog i novinar Boris Varga

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side