Đilas traži iskrenost za razlaz DS-a i SPS-a
27.06.2012 | 12:31h ► 17:08h Beograd

Đilas traži iskrenost za razlaz DS-a i SPS-a

Đilas traži iskrenost za razlaz DS-a i SPS-a
Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Ðilas zatražio je od socijalista da otvoreno kažu zašto ne žele u vladu sa demokratama - zbog kadrovskih prohteva URS-a i SPS-a ili krivicom DS-a.

"Pošteno je nakon četiri godine saradnje da SPS izađe pred javnost i pred DS sa zahtevom da Ivica Dačić bude premijer, pošteno je i da zahteva da se svi ekonomski resori prepuste na upravljanje Mlađanu Dinkiću, pa da onda svi zajedno znamo na čemu smo", poručio je Ðilas u pisanoj izjavi medijima.

On je primetio i da je jedina tema koja se provlači po medijima u poslednjih mesec dana navodna želja Dačića da bude premijer i ambicija Dinkića da preuzme kontrolu nad svim ekonomskim resorima u vladi i dodao da je, ako te ambicije nisu razlog neformiranja vlade i ako je do zastoja došlo krivicom DS-a, takođe stvar pristojnosti da se to jasno i glasno kaže.

Ðilas je istakao da SPS ima pravo da raskine koalicioni dogovor, ali da nema pravo da optuži DS da je kriva za raskid tog sporazuma.

"Kako god da se ovi pregovori završe, važno je za buduće procese u ovoj zemlji da se bude iskren, da se i biračima i koalicionim partnerima, budućim i prošlim jasno i glasno kaže istina", poručio je Ðilas.

Podsećajući da su DS i SPS još 8. maja postigle dogovor i precizirale principe i program buduće vlade, Ðilas je rekao da dogovora posle 50 dana nema iako, kako je naveo, DS nije imala nijedan uslov osim odgovorne finansijske politike i odlučnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je podsetio da je DS četiri godine bila pouzdan partner SPS-u u vlasti i da nijednog momenta nije prilikom formiranja nove vlasti insistirala na kadrovskim rešenjima, ali da uprkos tome - dogovora nema. 

"Umesto dogovora, u medijima se sve više spekuliše o vladi Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Mlađana Dinkića, Bogoljuba Karića i Velje Ilića i o funkcijama i podelama resora unutar te nove većine", konstatovao je Ðilas, koji je i gradonačelnik Beograda.

On je dodao da pri tome niko ne pominje principe, program buduće vlade, niti se iko trudi da objasni kako se desilo da SPS i URS "prave tako oštar zaokret i formiraju vladu sa SNS".

Ðilas u saopštenju podseća i da su naprednjaci u kampanji pominjali afere za koje su optuživali direktno Dačića.

On takođe navodi da je SNS od osnivanja stranke nazivala Dinkića "najvećom štetočinom i grobarom srpske ekonomije" i tvrdila da će ga po dolasku na vlast uhapsiti.

URS: Nismo tražili ekonomske resore, Đilas da se stidi

 Ujedinjeni regioni Srbije saopštili su da još nisu doneli odluku o ulasku u bilo koju vladu i da je laž da su u vladi SNS i SPS tražili ekonomske resore. 

"Od nas matematički ne zavisi nijedna vlada, ko god da je vodi - DS, SNS, ili SPS", poručeno je iz URS.

"Laž je ono što kaže zamenik predsednika DS Dragan Ðilas da smo navodno tražili sve ekonomske resore. On bi zbog toga trebalo da se stidi, kao i zbog činjenice da su poslednjih šest godina, kadrovi DS upropastili javne finansije i Srbiju doveli do ivice bankrota", ističu u URS.

U saopštenju URS se navodi da Ðilas prećutkuje istinu da je Srbija nagomilala rekordni budžetski deficit od više od sedam odsto BDP, a da je za finansiranje obaveza države samo do kraja ove godine neophodno čak oko tri milijarde evra.

"Dakle, laž je to što Ðilas insinuira, ali je istina da smo mu jasno poručili da nam ne pada na pamet da budemo u vladi u kojoj javne finansije vode nesposobni kadrovi DS, koji su u prethodnom periodu unakazili državni budžet, a nepotrebnim parafiskalnim nametima oglobili srpsku privredu", saopštio je URS.

SNS: DS nema pravo da drži moralne pridike

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izjavio je danas da bi bilo pošteno da Demokratska stranka, koja je izgubila i parlamentarne i predsedničke izbore, prekine da drži moralne pridike političkim strankama u Srbiji i da nauči da prizna poraz.

Stefanović je u izjavi dostavljenoj medijma dodao da je "posebno licemerno" da zamenik predsednika DS Dragan Ðilas govori o tome šta su predstavnici političkih stranaka jedni o drugima mislili i izgovarali u prethodnom periodu. 

On podsetio da je cela kampanja poraženih demokrata bila uperena protiv SNS i Tomislava Nikolića, a da su naprednjaci, uz program i planove za budućnost zemlje, govorili o kriminalu i korupciji koji su izjedali sve strukture društva za šta, smatra Stefanović, najveću odgovornost snosi DS.

"Pominjući korupciju, želim da naglasim da su upravo potpredsednici Demokratske stranke Dragan Ðilas, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac najčešće pominjani kao nosioci najtežih protivpravnih dela, a naša kritika odnosila se i na sve druge koji su učestvovali u takvoj vlasti sa Demokratskom strankom" naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima "drskost" Ðilasa da "pomene Bogoljuba Karića u bilo kakvom kontekstu" pokazuje da je zamenik predsednika DS "izgubio politički kompas".

On je naveo da je to stoga što je tek sada je jasno da "Ðilas žali za Bogoljubom Karićem, jer je samo sa njegovom podrškom Boris Tadić mogao da postane predsednik Republike Srbije 2008. godine, a neposredno pre toga ugovore o cesiji sa Bogoljubom Karićem nisam sklapao ni ja, niti bilo koji drugi funkcioner Srpske napredne stranke, već baš Dragan Ðilas". 

Stefanović je istakao da SNS poziva DS da nauči da prihvati poraz, da nauči da nije ništa strašno da možda bude i u opoziciji, a da će u budućnosti imati dovoljno vremena da nauči da su za sticanje bogatstva potrebni znanje, trud, marljivost i vreme, a ne samo pripadnost DS ili nekoj drugoj vladajućoj partiji.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.06.2012, 17:33h vladislav zivkovic

    Katasrofa koja sledi je proizvod svih pominjanih u gornjem tekstu,Ds je odista impotentno vladala,pak sve je bolje za Srbiju od vlade oko SNS.Realno,niko ne moze da donese u zemlju sto,dvesta milijardi evra koliko je potrebno za vadjenje iz gliba nastalog u vreme Slobe.Reforma moze da uspe samo ako se odmah otpusti oko pola zaposlenih i nadju realni izvori uhlebljenja istih.Nasi tajkuni preziru svoj narod,sudeci po ponasanju.Politicka elita,projapijevskog morala nema potencijal koji nam je neophodan posle decenija agonije.Prwemali smo komitent da bi se iko mocan baktao s nama.Gaje nas za novi Balkanski konflikt,ocito,taj posao ovde uvek ima ko da pokrene.Bog odavno ne svraca k nama...

  • 27.06.2012, 14:27h miki

    politika je politika,ali samo da odu,sramota me je,kad ih neko vidi,pomisli,da smo svi takvi. Djindjic ih je korisio,al kod Tadica,nas jedu,kao rak. Beograd je nas,valjda?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side