Đilas: Neću učestvovati na novim okruglim stolovima ako ne budu otvoreni za javnost
04.08.2019 Beograd

Đilas: Neću učestvovati na novim okruglim stolovima ako ne budu otvoreni za javnost

Đilas: Neću učestvovati na novim okruglim stolovima ako ne budu otvoreni za javnost Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas najavio je danas da neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na temu izbora u Srbiji, u organizaciji Fonda za otvoreno društvo, ukoliko ti skupovi ne budu otvoreni za javnost.

Đilas je u pismu izvršnom direktoru Fonda za otvoreno društvo Milanu Antonijeviću naveo da ne može da prihvati da organizatori skupa "neistinito informišu javnost da su učesnici razgovora bili kontruktivni, da tendenciozno saopštavaju kako se bojkot nije pominjao i kako dogovor samo što nije postignut".

On je naveo da je prihvatio da učestvuje na okruglom stolu u utorak na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, i pored ranije javno iznetog stava da je opozicija već trebalo da saopšti da će bojkotovati izbore, dodajući da smatra "svojom obavezom" da učini sve što je u njegovoj moći da se smanje tenzije u društvu.

"Prešao sam preko toga što niste obavestili javnost o skupu koji se održava na fakultetu i na kome učestvuje pedesetak ljudi, te je veliki deo javnosti zaključio da je u pitanju tajni skup na kome je opozicija odustala od zahteva definisanih tokom osmomesečnih građanskih protesta.

Prihvatio sam i pravila koje ste predložili da se o tome ko je šta govorio ne iznosi u javnost. Ali ne mogu da prihvatim je da vi neistinito informišete javnost da su učesnici razgovora bili konstruktivni, da tendeciozno saopštavate kako se bojkot tokom razgovora nije pominjao i kako dogovor samo što nije postignut", naveo je Đilas a prenela Stranka slobode i pravde.

Po njegovim rečima, odbijanje prihvatanja navoda iz izveštaja Evropske komisije o stanju medija i nepoštovanje preporuka međunarodne zajednice u vezi sa izborima nije konstruktivnost, "kao ni nipodaštavanje ocena Fridom housa o stanju sloboda u našem društvu, ali i o situacijii u medijima".

"Šta je konstruktivno u tvrdnjama da nema pritiska na birače ni pre, ni na dan izbora? Ili u tome da nema potrebe da se razgovora o upotrebi mobilnih telefona na glasačkim mestima, jer je po zakonu to zabranjeno? Kako je konstruktivno kada se već prvom govorniku upada u reč, kada se prekidaju ljudi ponavljanjem hiljada puta ponovljenih laži", upitao je Đilas.

On je predložio da se naredni skupovi budu otvoreni za novinare da bi se "izbegli da javnosti bude prezentovana lažna slika šta se dešava iza zatvorenih vrata" i kako bi "svaki građanin lično bio u prilici da vidi i čuje kako se ko ponaša i kakve stavove zastupa".

"Ukoliko postoji želja da se Srbija transformiše u slobodno i demokratsko društvo, nikome od učesnika ne može predstavljati problem da građani Srbije i na taj način budu upoznati sa stavovima organizacije koje predstavlja. U suprotnom će se sve ovo pretvoriti u cirkus u kome će svako iznositi svoje viđenje onoga šta se na okruglom stolu dešava", dodao je lider Stranke slobode i pravde.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side