Đilas: Doktor Mali falsifikuje javne podatke o zaduživanju
20.11.2019 Beograd

Đilas: Doktor Mali falsifikuje javne podatke o zaduživanju

Đilas: Doktor Mali falsifikuje javne podatke o zaduživanju Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ocenio je danas da je ministar finansija Siniša Mali falsifikovao javne podatke kada je izjavio da se država više ne zadužuje, jer na sajtu ministarstva na čijem je čelu piše da se Srbija zadužila za dodatnih milijardu evra samo od početka godine, što ukupno čini devet milijardi evra duga od početka vlasti Srpske napredne stranke.

"Doktore ekonomskih nauka, kako je moguće da se hvalite da smo smanjili javni dug i da ne uzimamo skupe kredite, a budžetom za 2020. ste predvideli 111 milijardi dinara za kamate, dok smo 2011. godine, kada smo bili pred navodnim bankrotstvom, za kamate plaćali 40 milijardi dinara? Da li ste svesni da samo za kamate izdvajamo skoro 50 odsto svih neto zarada koje se isplaćuju iz budžeta? Kako je moguće da smo tada za prateće troškove zaduživanja plaćali 290 miliona dinara, a da u 2020. planiramo da za to nekome isplatimo čak 11 milijardi dinara?!", upitao je Đilas u saopštenju.

On je dodao da je budžetom za 2020. godinu predviđeno da država potpiše nove zajmove i garancije vredne 8,6 milijardi evra, od čega najmanje šest milijardi bez tendera, "za projekte na kojima će graditi i zaraditi stranci".

"Neodgovornim zaduživanjem zemlje osiromašujete buduće generacije, svakom stanovniku ove zemlje natovarićete 3.000 evra duga i nikakvo veštačko povećanje plata u jednom mesecu nas neće spasiti od siromaštva! Zato odmah podnesite ostavku i na miru pišite novi doktorat", poručio je Đilas ministru Siniši Malom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side