DJB: Predsednik SNS prekršio Ustav, Srbija na korak od dikture
16.03.2020 Beta

DJB: Predsednik SNS prekršio Ustav, Srbija na korak od dikture

DJB: Predsednik SNS prekršio Ustav, Srbija na korak od dikture
Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je lider Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik države Aleksandar Vučić prekršio Ustav, suspendovao Skupštinu i proglasio vanredno stanje, što znači da je "Srbija na korak do diktature".

U saopštenju DJB se navodi da je predsednik SNS-a i Srbije (Aleksandar Vučić) u nedelju oduzeo Skupštini Srbije Ustavom definisanu nadležnost odlučivanja o uvođenju vanrednog stanja i praktično izveo državni udar, uz otvoreno saučesništvo premijerke i predsednice Skupštine.

"Na epidemije i pandemije se odnosi Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Neshvatljivo je da predsednik SNS-a, predsednica Narodne Skupštine i predsednica Vlade ne poznaju zakone, ne poštuju Ustav i zloupotrebljavaju svoj položaj, praktično suspendujući najviše zakonodavno telo. Izgleda da je za predsednika SNS-a mnogo važnije pitanje kako odgoditi propale izbore od poštovanja Ustava i zakona", navodi se u saopštenju.

DJB navodi da član 200. stav 1. Ustava Republike Srbije jasno propisuje da odluku o vanrednom stanju donosi Skupština, dok je predsednik SNS-a i Srbjie " bez obrazloženja, prećutno ... preuzeo ingerencije Skupštine i proglasio da su odluke Vlade, čiji rad Skupština treba da kontroliše, iznad Ustava Srbije.

"Podsećamo javnost da je pre samo deset dana predsednik SNS-a i Srbije raspisao parlamentarne izbore, nakon čega je Narodna skupština nastavila da zaseda i donosi zakone. To je pravdano završavanjem 'neodložnih poslova'. Uvođenje vanrednog stanja, izgleda, za predsednika SNS-a i predsednicu Narodne skupštine, ne spada u kategoriju neodložnih poslova", ocenio je DJB.

DJB navodi da će "narednih 48 sati pokazati da li je namera predsednika SNS-a bila samo da se samopromoviše na RTS-u i on bude taj koji će narodu objaviti da on i niko drugi do on uvodi vanredno stanje ili ima nameru da dugoročno suspenduje Skupštinu i praktično uvede diktaturu koristeći će smešnim izgovorom da je Vlada donela odluku o zabrani okupljanja i da je primeni na Skupštinu i narodne poslanike".

"U narednih 48 sati ćemo videti da li će predsednica Narodne Skupštine poštovati stav 8. iz člana 200. Ustava i zakazati sednicu Skupštine koja će raspravljati o uvođenju vanrednog stanja onako kako to zahteva Ustav", navodi se u saopštenju.

DJB navodi će se boriti protiv kršenja Ustava, suspendovanja Skupštine i praktičnog uvođenja diktature pod plaštom opasnosti od virusa svim raspoloživim pravnim sredstvima.

autor: IG izvor: Beograd
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.03.2020, 12:20h eks

    Ne trkeljajte više, dosadni ste. Ako se nešto ne uradi - kriv je Vučić, a kada to isto uradi, onda je kriv zato što je uradio. Stvarni zaraženi su takvi kao ovi iz DJB . Oni su zaraženi virusom "kenjatitis" .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side