12.02.2018 Beograd

DJB: GIK ne dozvoljava glasanje dijaspore na lokalnim izborima

DJB: GIK ne dozvoljava glasanje dijaspore na lokalnim izborima
Pokret "Dosta je bilo" saopštio je danas da je Gradska izborna komisija Beograda odbila njihov predlog da se dijaspori omogući glasanje na lokalnim izborima, jer se to nikada nije radilo, i ocenio da se time ograničava izborno pravo građanima koji žive u inostranstvu, pozivajući se na sopstvenu višedecenijsku lošu praksu.

"S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori i da se svim građanima omogući Ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani", navodi se u saopštenju.

Taj pokret je podsetio da je uputio zahtev Gradskoj izbornoj komisiji i Ministarstvu spoljnih poslova da omoguće glasanje u inostranstvu na izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart.

"Prošle godine je DJB predao zakonski predlog kojim se ukida rešenje po kojem je glasanje u ambasadama Srbije organizovano jedino ako se prijavi 100 birača. Ovo predstavlja opstrukciju biračkog prava. Izbori se po ĐB zakonskom predlogu mogu organizovati u svakoj državi u kojoj Srbija ima svoje diplomatsko predstavništvo, bez obzira na broj prijavljenih birača", dodaje taj pokret u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side