Direktor DFC: Želimo jačanje suvereniteta zemalja regiona, kineski pristup neokolonijalistički
01.10.2020 Beograd

Direktor DFC: Želimo jačanje suvereniteta zemalja regiona, kineski pristup neokolonijalistički

Direktor DFC: Želimo jačanje suvereniteta zemalja regiona, kineski pristup neokolonijalistički Foto: PrtScn
Izvršni direktor Finansijske korporcije SAD za međunarodni razvoj (DFC) Adam Bouler izjavio je danas da je ta agencija veoma posvećena ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana i jačanju suvereniteta zemalja regiona, za razliku od Kine.

"Kineska ulaganja uvek dolaze sa nekim uslovima. Kinezi ne investiraju u region iz dobre volje i milosrđa, nego radi uticaja. Kineski pristup je neka vrsta neokolonijalizma. Naš posao je da investiramo u te zemlje kako bismo ojačali njihov suverenitet", rekao je Bouler novinarima na telefonskom brifingu.

Na brifingu povodom prošlonedeljne posete delegacije američke vlade Grčkoj, Kosovu, Srbiji, Izraelu i Maroku, Bouler je kazao da će rezultati rada novotvorene kancelarije DFC u Beogradu biti vidljivi posle izvesnog vremena i da će analize potrajati "nekoliko nedelja ili meseci".

"Moramo da prođemo kroz određene procedure. Prvi korak su bili sastanci na terenu, sa predstavnicima desetina i desetina kompanija. Sledeći korak će možda biti pisma o namerama, a onda i dogovori. To nije nešto što se brzo završava, ali je stvarno", naveo je Bouler.

On je rekao da o "stvarnim namerama" SAD svedoči to što su u delegaciji koja je posetila region bili predstavnici šest američkih institucija, DFC, USAID-a, Izvozno-uvozne (EXIM) banke, ministarstava trgovine i energetike i Saveta za nacionalnu bezbednost (NSC).

"Veoma smo posvećeni regionu koji smo posetili. Ta naša posvećenost će se videti tokom vremena. Ovo je prvi korak i biće još dosta toga od nas", kazao je Bouler, koji je tokom posete Beogradu simbolično otvorio kancelariju DFC sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Naveo je da će DFC nastaviti da sprovodi ono na šta se obavezala bez obzira na ishod predsedničkih izbora u SAD 3. novembra, jer ta agencija ima podršku i demokrata i republikanaca.

Bouler je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Avdulahu Hotiju na dogovoru o normalizaciji ekonomskih odnosa u Beloj kući, na osnovu kojeg je, između ostalog, otvorena regionalna kancelarija DFC u Beogradu.

"Čestitam liderima obe zemlje koji su ostavili po strani stara pitanja. Prepoznali su da ekonomska saradnja unapređuje interese obe strane, otvaranjem radnih mesta i stvaranjem okruženja u kojem ljudi pričaju o snazi svake države, a ne o starom konfliktu", rekao je izvršni direktor DFC.

Direktor novootvorene beogradske kancelarije DFC Džon Jovanović rekao je na brifingu da je američka delagacija u Srbiji konkretno razgovarala o investicijama u nekoliko projekata.

Jovanović nije odgovorio na pitanje o finansijskom okviru planiranih investicija u Srbiji.

Rekao je da su prioretni projekti "Autoput mira" i železnička linija koja će povezati Srbiju i Kosovu.

"Neki od tih projekata su u toku, mi ćemo se truditi da obema stranama obezbedimo finansijska sredstva kako bismo poboljšali njihovu ekonomsku saradnju", kazao je Jovanović.

On je naveo da je na sastancima u Beogradu bilo reči i o podršci mikro, malim i srednjim preduzećima i o podsticanju saradnje mladih preduzetnika Srbije i Kosova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.10.2020, 13:57h Aleks

    daaa, zli su ti Kinezi! Mnogo je bolji klasicni, kolonijalni pristup SAD, od finih, dobrih ljudi...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side