21.02.2019 Priština

Direktor Carine Kosova : Za tri meseca 120 miliona manje uvoza iz Srbije i BiH

Direktor Carine Kosova : Za tri meseca 120 miliona manje uvoza iz Srbije i BiH Foto: Pixabay
Generalni direktor Carine Kosova, Bahri Beriša je večeras izjavio da je za tri meseca od uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovu za 120 miliona evra je opao uvoz robe iz ovih zemalja.

Govoreći za agenciju telegrafi.com, Beriša je rekao da je uvođenje takse u velikoj meri smanjilo uvoz robe iz Srbije i BiH.„ Ako pogledamo evidenciju za 100 dana možemo zapaziti da je bilo manje uvoza za 120 miliona evra. Iz Srbije je manje za 100 miliona evra, dok je iz BiH 20 miliona manji uvoz“, rekao je Beriša.

Prema informacijama Carine Kosova proizvodi iz Srbije su zamenjeni proizvodima iz Albanije, Makedonije ali i drugih država, kao što je recimo slučaj sa Kanadom odakle se uvoze značajne količine pšenice, koja se ranije uvozila iz Srbije.

Prema podacima Carine na Kosovo je u proteklim godinama legalno uvožena roba u vrednosti do 500 miliona evra.

Kosovski preduzetnici ocenjuju da je uvođenje takse za robu iz Srbije i BiH vrlo pozitivno uticalo na povećanje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika, dok se istovremeno trgovci žale da roba poreklom iz Srbije koju imaju u prodajnim objektima prodaje daleko manje nego li ranije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side