14.09.2018 | 20:48h ► 21:48h Beograd

Diković penzionisan, Mojsilović novi načelnik Generalštaba VS

Diković penzionisan, Mojsilović novi načelnik Generalštaba VS Foto: Beta / Milos Miskov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prihvatio zahtev za penzionisanje načelnika Generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiše Dikovića, a na njegovo mesto je postavljen general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Vučić se večeras sastao sa Ministrom odbrane i predstavnicima Generalštaba i nakon konsultacija doneo više ukaza u nameštenju i smenjivanju u vrhu VS.

"Ovo su velike promene od kojih očekujemo dodatnu, novu energiju, još bržu modernizaciju, jačanje Vojske Srbije kao odvraćajućeg faktora. Ne spremamo se za ratove, ali moramo da imamo dobro obučenu armiju kako bi odvratili svakog potencijalnog agresora", rekao je Vučić.

Foto: Beta / Milos Miskov

On je zahvalio Dikoviću na "službi, časti i ljubavi prema Srbiji" i dodao da je doneo ukaz o odlikovanju Dikovića najvišim državnim odlikovanjem, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Vučić je napomenuo da je dosadašnji načelnik Generalštaba bio "zatvaran od strane neprijateljskih snaga u Bosni i Hercegovini, da se suprotstavljao NATO agresiji", kao i da je bio oficir koji je najduže bio na čelu GŠ Vojske Srbije.

Naveo je i da od novog načelnika GŠ VS očekuje veći priliv ljudi u VS, što će kako je dodao, biti težak odgovoran posao za Mojsilovića.

"Situacija u svetu je takva da nije lako predviđati događaje, Srbija ima tešku situaciju sa Kosovom i Meohijom, a neke države u okruženju Srbe doživljavaju kao remetilački faktor", dodao je Vučić.

General-potpukovnik Mojsilović bio je na mestu pomoćnika Ministra odbrane za politiku odbrane rešenjem Vlade od juna ove godine.

Pre toga je od 2013. do 2017. godine obavljao dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO-u u Briselu.

General Ljubiša Diković je rođen 22. maja 1960 godine u Užicu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je postao u decembru 2011. godine, za vreme mandata predsednika Srbije Borisa Tadića.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side