Dević: Stigao nalaz sudskog veštaka o nezakonitoj hipoteci banke
27.08.2019 Novi Sad

Dević: Stigao nalaz sudskog veštaka o nezakonitoj hipoteci banke

Dević: Stigao nalaz sudskog veštaka o nezakonitoj hipoteci banke Foto: print screen
Investitor u Autotransportno preduzeće (ATP) "Vojvodina" Ilija Dević, saopštio je danas da je veštak, kojeg angažovao Viši sud u Novom Sadu, potvrdio "stav da je hipoteka 'Credit Agricole' banke na njegovom servisu za autobuse 'EvoBus' uspostavljena nezakonito i bez validne dokumentacije".

Dević je u obraćanju javnosti naveo da je ovih dana stigao nalaz sudskog veštaka građevinske struke, kojeg je angažovao sud, koji pokazuje da je "hipoteka banke stavljena falsifikovanjem papira", te je Dević tim dokumentom dopunio krivičnu prijavu protiv "Credit Agricole" banke, koju je podneo krajem avgusta 2017. godine.

Dević je i ranije tvrdio da je ta banka, uz pomoć direktora katastra, upisala hipoteku na novoizgrađene objekte ATP "Vojvodina" iako to "nije bilo predviđeno ugovorom o kreditu".

"Banka se ipak pojavila kao nosilac hipoteke što joj je dalo status razlučnog poverioca. To joj je omogućilo da upravlja stečajem ATP "Vojvodina" i u poslednjih nekoliko godina već sedam puta pokušava da proda jedan od najbitnijih delova te investicije - servis EvoBus Setra i Mercedes", upozorio je Dević.

On je dodao da se sud o pomenutoj hipoteci još ne izjašnjava, pa ni o nalazu veštaka koji je pristigao ovih dana.

"Špekalacije da se to radilo prema interesima narko i duvanske mafije, koja godinama ima čvrsto uporište u vojvođanskim strukturama vlasti, nikada nisu proverene", dodao je Dević.

Slučaj ATP "Vojvodina" označen je kao jedan od pet najvećih afera u Srbiji i jedini u kome je oštećen investitor.

Dević je dodao da država već deset godina u sudskim postupcima pokušava da od njega napravi krivca, a da štiti bivšu gradonačelnicu Novog Sada Maju Gojković i sadašnjeg čelnika Vojvodine Igora Mirovića, koji su direktni učesnici afere.

Optužio je i prethodnu demokratsku vlast, konkretno Bojana Pajtića koji je bio glavni političar u Vojvodini i Velimira Ilića kao drugostepenog organa i tada ministra za kapitalne investicije, da su nečinjenjem produbili problem, te da nisu imali političke volje da okončaju aferu ATP "Vojvodina".

Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP Vojvodina nalazi se u monitoringu Evropske unije, jer je jedini sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.

ATP Vojvodinu je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike.

Zaključio je ugovor sa tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Međumesne autobuske stanice i iako je taj objekat završen, Grad nikada nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako počinili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje te afere zahteva i Evropska komisija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side