Devenport očekuje odluku o početku pregovora
26.06.2013 Beograd

Devenport očekuje odluku o početku pregovora

Devenport očekuje odluku o početku pregovora
Ambasador Velike Britanije Majkl Devenport izjavio je da očekuje odluku o početku pregovor Srbije sa EU. Imajući u vidu napredak koji je postignut, to će najverovatnije biti ishod ovonedeljnih razmatranja,rekao je Devenport.

Komentarišući mogućnost da Evropski savet na sastanku u petak odredi tačan datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, Devenport je ocenio da "Vlada Srbije sa zadovoljstvom može da gleda na ono što je urađeno".

"Sporazum postignut s Kosovom 19. aprila bio je nesumnjivo istorijski i počela je njegova postepena primena. Kada je reč o preciznom tajmingu početka pregovora, o tome se, kao što je poznato, diskutuje u Briselu ove sedmice i treba sačekati da vidimo kakvu će odluku doneti lideri EU", rekao je Devenport koji će u septembru stupiti na dužnost šefa Delegacije EU u Srbiji.

Na pitanje kako gleda na poruke premijera Ivice Dačića i prvog potpredsdnika vlade Aleksandra Vučića da bi EU "izgubila kredibilitet" ako Srbija sada ne dobije precizan datum, odnosno da će Evropi "biti teško da objasni" odlaganje datuma, Devenport je odgovorio da je "Evropski savet u decembru 2012. doneo ključnu odluku o daljem približavanju Srbije Evropskoj uniji".

"Srbija je u međuvremenu učinila veći deo onoga što se od nje očekivalo, kao što vidimo iz izveštaja visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea. Nije sve urađeno, ali većina toga jeste i otuda ova pozitivna odluka. Za nas je najvažnije da su i premijer i prvi potpredsednik Vlade Srbije veoma jasno podvukli da su posvećeni evropskom putu, sprovođenju unutrašnjih reformi i da su veoma dosledni u isticanju da to čine jer je u interesu Srbije, a ne da bi ispunili nečije zahteve", kazao je britanski ambasador.

Govoreći o kriterijumima na osnovu kojih se može zaključiti da je Srbija zaslužila datum i onome što treba uraditi do početka pregovora, Devenport je naglasio da je Sporazum postignut 19. aprila bio istorijski, kao i da je planom o sprovođenju Sporazuma, koji je usaglašen otprilike četiri sedmice kasnije, "precizirano kako će ono što je dogovoreno biti sprovedeno".

"Vidimo konkretan napredak koji se odnosi na imenovanje i stupanje na funkciju oficira za vezu, koji su raspoređeni u Srbiji i na Kosovu protekle sedmice, što je važno. S druge strane, i dalje ima stvari koje treba uraditi u sprovođenju Sporazuma, uključujući ostvarenje cilja koji se odnosi na punu integraciju u pravosudni i policijski sistem Kosova", rekao je Devenport. 

Takođe, još se vode pregovori o telekomunikacijama i energetici, pitanjima koja su posebno istaknuta u zaključcima Evropskog saveta u decembru 2012. Dakle, mnogo toga je postignuto, ali postoji opsežna agenda koju treba ostvariti. Bitno je podsetiti da tu nema nikakvih nepoznanica ili novih momenata, istakao je Devenport.

autor: DjO izvor: Danas
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side