Desničarska udruženja organizovala protest protiv migranata u Beogradu
08.03.2020 Beograd

Desničarska udruženja organizovala protest protiv migranata u Beogradu

Desničarska udruženja organizovala protest protiv migranata u Beogradu Foto: PrtScn
Protest protiv migranata i izbeglica na koji je pozvalo nekoliko desničarskih udruženja i učesnici takozvanih "narodnih patrola" koje su presretale migrante u centru Beograda, završen je večeras u Savamali, delu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom.

Kako je javio Radio Slobodna Evropa okupljanje koje je počelo ispred Vlade Srbije završeno je protestnom šetnjom koju su organizatori nazvali "masovnom narodnom patrolom", a najavili su da će nastaviti sa "narodnim patrolama" i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migranti.

Organizatori su u svojim govorima ispred Vlade Srbije izrazili "zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju".

Učesnici su uzvikivali "Nećemo migrante", "Srbija Srbima", "Migrantima ograda, građanima sloboda", ali i parole koje nemaju veze sa razlogom okupljanja, kao što su "Nema podela Kosova. Kosovo je srce Srbije" i "Ne damo svetinje".

Uprkos tome što je skup obezbeđivala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbeglice Srbije bačen kamen, navodi RSE.

Prethodno su tokom govora organizatori poručili da će oni štiti državu, kako su rekli, "ako država i policija ne mogu da je zaštite".

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je pisalo "Terrorists not welcome" (Teroristi nisu dobrodošli) i "You will not replace us" (Nećete nas zameniti).

Na događaju su bile vidljive zastave Srbije i Grčke, a učesnici su nosili četnička obeležja i bedževe sa likom Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog za ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora.

Protesti istim povodom održani su ranije u Požarevcu (1. marta) i Subotici (29. februar).

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side