Uhapšeno 13 vozača kamiona na Kosovu
22.09.2011 Kosovska Mitrovica

Uhapšeno 13 vozača kamiona na Kosovu

Uhapšeno 13 vozača kamiona na Kosovu
Na carinskom terminalu u južnoj Mitrovici uhapšeno je 13 vozača kamiona iz Raške pod optužbom da su na Kosovo ušli ilegalno ali i zbog sumnje da su svojim kamionima učestvovali u postavljanju barikada.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je 13 vozača preduzeća "Eurokop" iz Raške privela pogranična policija zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, ali i zbog sumnje da su učestvovali u postavljanju barikada. 

Hoti je naveo da je postojala sumnja da su sa ovim kamionima minulih dana na severu Kosova blokirani putevi, ali da je istragom utvrđeno da se ne radi o kamionima sa kojima su postavljane barikade.

"Dvadesetak kamiona je bilo predmet istrage. Utvrđeno je da su vozači 13 kamiona ušli ilegalno na Kosovo. Sedmorica su u pritvoru u Lipljanu a po trojica u Podujevu i Vučitrnu," rekao je Hoti. 

Policijski portparol potvrdio je da će se vozači koji su sinoć lišeni slobode, naći pred sudijom u predviđenom roku od 48 sati.

Direktor rudarsko-hemijskog kombinata "Trepča" Jovan Dimkić izjavio je da je reč o 13 vozača preduzeća "Eurokop" iz Raške koji za potrebe Trepče izvoze koncentrat za Švajcarsku.

Vozači su privedeni i zadržani od strane Kosovske policije kada su bili na carinskom terminalu koji se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je Dimkić na konferenciji za novinare posle sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave.

Diretor "Trepče" je rekao da je menadžment ovog preduzeća o ovom slučaju obavestio predstavnike Euleksa, lokalne samouprave i načelnika Kosovsko-mitrovičkog okruga.

Dimkić je dodao da je od predstavnika misije EU na Kosovu zatražena hitna intervencija, a da je policijsko zadržavanje radnika izazvalo veliku uznemirenost među zaposlenima u "Trepči".

"Imamo obećanje predstavnika Euleksa da će oni pokušati da preuzmu ovaj slučaj od kosovskog pravosuđa, svesni da je ovo hapšenje politički motivisano", dodao je Dimkić.

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je na konferenciji za novinare da je u pitanju demonstracija sile i nastavak psihološkog rata protiv srpske zajednice na severu Kosova.

"Očekujem brzu reakciju međunarodne zajednice, pre svega Euleksa, jer su oni zaduženi za pravosuđe. Euleks ovde polaže ispit…Ovo je ispit poverenja za Euleks i očekujem da ovaj problem bude veoma brzo rešen", rekao je Nedeljković.

Srpsko ministarstvo traži da Euleks preuzme slučaj

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od predstavnika EU i Euleksa "precizne informacije" o razlozima hapšenja 13 vozača u južnoj Mitrovici, kao
i da se angažuju na njihovom oslobađanju.

"Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, zbog sumnje u pristrasnost kosovskih vlasti, traži od Euleksa da preuzme slučaj uhapšenih vozača. Naše sumnje u pristrasnost i montiranje ovog slučaja od strane Prištine, potvrduje i činjenica da su uhapšeni proteklih dana i nedelja bez problema obavljali svoj posao, a da to kosovskim vlastima nije smetalo", navodi se u saopštenju.

Ovo ministarstvo je upozorilo predstavnike međunarodne zajednice i Euleks da Priština "nastavlja i nema nameru da prestane sa provokacijama koje samo dodatno pogoršavaju ionako složenu situaciju i stvaraju veće tenzije".

Euleks: Mi samo nadgledamo 

Euleks nije uključen u slučaj hapšenja vozača i ne može ga preuzeti od kosovske policije, jer je zadužen samo za nadgledanje, rečeno je danas agenciji Beta u sedištu Euleksa u Prištini.

"Za slučaj je zadužena lokalna policija u Mitrovici, a mi nismo umešani i  zaduženi smo samo za monitoring", rekli su predstavnici Euleksa.

autor: IJ/AM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.07.2013, 17:10h Vesna Lazar (1)

    I o cemu mi da pregovaramo 8-og avgusta u Briselu -- kad ce resto Srba da se seli sa Kosova? Nek Brisel dodeli pokrajinu Taciju i drustvu u Nemackoj pa nek oni tamo izvode genocidne cistke. Nemci neka zmure i cute a Euleks nek NADGLEDA.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side