21.04.2017 Priština

Delavi: SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije

Delavi: SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je da su SAD protiv neopreznih priča o ujedinjenju Kosova i Albanije.

"Američka vlada podržava suverenitet i Kosova i Albanije. Mi smo protiv neopreznih razgovora o ujedinjenju i preteranih reakcija na takve izjave koje podrivaju regionalnu stabilnost", kazao je Delavi za Radio slobodna Evropa.

Reakcija američkog ambasadora usledila je posle izjava premijera Albanije Edij Rame i predsednika Kosova Hašima Tačija.

Rama je za portal Politiko rekao da su otvoreni put prema evrointegracijama i jasna perspektiva jedini način da Balkan ostane u miru, "ali ako ta nada, odnosno perspektiva nedostaje, onda se male unije mogu desiti".

Posle te izjave Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da ako Evropska unija zatvori vrata Kosovu "svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu" i optužio EU da nema nikakvu viziju prema Zapadnom Balkanu.

"Ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom (prema Zapadnom Balkanu) onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi, ali mi želimo da gradimo multietničke države", rekao je kosovski predsednik.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić izjavila je da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu i na tome se radi sa svim partnerima u regionu, na osnovu principa pomirenja i regionalne saradnje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 22.04.2017, 12:10h Samo REALNOST spašava Srbe (1)

    Naši i strani politički analitičari ne bi smeli da se pecaju na izjave Albnaca kao somovi na BUĆKE !! Naime, Albanci pričaju o tzv "velikoj" Albaniji (sa svim opštinama gde ih ima) , a stvarno žele REALNU Albaniju sa Kosovom (južno od Ibra), plus da dobiju Autonomnu pokrajinu u zapadnoj Makedoniji (koja bi se odcepila za 30 godina).. Možda bi i Srbi morali da napuste prevaziđenu priču o tzv "velikoj" Srbiji (radikalska KKOV), a da rade na realizaciji REALNE Srbije sa Srpskom i severom Kosova , plus VELIKI ZID prema Albancima, koji imaju najveći natalitet u Evropi i ubrzo će povećati broj sa sadašnjih 6 miliona , na 8-9 miliona i biće najbrojni narod na Balkanu !!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw