20.07.2018 | 10:13h ► 15:33h Priština

Delavi: Ignorišite lažne vesti, nisam govorio o podeli Kosova

Delavi: Ignorišite lažne vesti, nisam govorio o podeli Kosova Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi negirao je danas da je rekao da SAD ne odbacuje mogućnost da se u Briselu govori o teritorijama i da je na Beogradu i Prištini da odluče o eventualnoj podeli Kosova. Delavi je na svom tviter nalogu naveo da je to "lažna vest" i zatražio da se ona ignoriše.

"Ignorišite lažne vesti. Evo šta sam rekao: 'Kosovo treba da shvati koji su njegovi ciljevi, treba da se potrudi do postigne neku vrstu konsenzusa o tim ciljevima i to je ono na šta sam sada usredsređen'", napisao je Delavi na svom tviter nalogu.

 

Delavi: Ostaje na Kosovu i Srbiji da odluče o podeli Kosova

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi izjavio je kasno sinoć da je na Kosovu i Srbiji da odluče o eventualnoj podeli Kosova, što je u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama u kojima je podelu ocenio kao opasnu opciju.

Delavi učestvujući u emisiji Rubikon prištinske televizije KTV nije pomenuo crvene linije američke strane o podeli Kosova koje je izrekao u decembru.

On je rekao da je američka podrška Kosovskoj nezavisnosti nepokolebljiva i da će se nastaviti.

Na pitanje da li isključuje podelu Kosova ili je ne isključuje, Delavi je rekao kako ne želi da govori o onome što može biti elemenat konačnog sporazuma.

"Neću govoriti o detaljima, o tome u kojoj će se sali ili okruglom stolu to dogoditi. Posebno ne ako to treba da prethodi diskusiji u kojoj bi trebalo da bude veće prisustvo kosovskih političkih partija. Svi treba da uđu u igru i da govore o ovim stvarima", kazao je Delavi.

"Kosovo treba da utvrdi svoje ciljeve, treba da se potrudi da se postigne neku vrstu konsenzusa oko tih ciljeva i to su pitanja na kojima sam usredsređen sada", kazao je on.

Upitan da li treba da bude crvenih linija i sa kosovske strane u dijalogu sa srpskom, američki ambasador je rekao da je na Kosovu da pronađe koji su njeni ciljevi.

"Mislim da je Kosovo sada u jedinstvenom istorijskom trenutku kada može da osigura svoju budućnost, budućnost dece i da ostavi iza sebe nervozu, tenzije i protivrečnosti koje su bile u odnosima između Kosova i Srbije poslednjih godina. Mislim da je značajno da se usredsredimo kako da budućnost svih građana i Kosova i Srbije bude bolja i kako da se pronađu načini normalizacije odnosa na čemu smo radili dugo vremena", kazao je Delavi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.07.2018, 13:21h RECIPROCITET

    Pametni su za PODELU Kosva i stvaranje REALNIH država za Srbe i Albance (kao drugi narodi na Balkanu)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side