Dekan Šumarskog fakulteta: Srbija nije prebogata vodama, izgradnja 850 MHE je opasna igra
21.09.2019 Beograd

Dekan Šumarskog fakulteta: Srbija nije prebogata vodama, izgradnja 850 MHE je opasna igra

Dekan Šumarskog fakulteta: Srbija nije prebogata vodama, izgradnja 850 MHE je opasna igra Foto: print screen
Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić izjavio je danas na protestu protiv mini hidroelektrana (MHE) koji je održan u Pionirskom parku, u Beogradu da Srbija nije prebogata vodama te da je izgradnja planiranih 850 MHE "opasna igra".

"Preko 2.200 kilometara vodotokova biće stavljeno u cevi ukoliko bude izgradnjeno tih 850 planiranih MHE", kazao je Ristić. 

On je istakao da ekonomska potreba za MHE ne bi postojala ukoliko bi gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) bili sniženi sa 17, na 15 odsto.

Ristić je ocenio da je izgradnja MHE dovela u pitanje koncept "pravne države" i da dešavanja u selu Rakita, čiji se meštani bore protiv izgradnje MHE, predstavljaju nacionalnu sramotu.

Kako je on naveo, jedan od investitora ga je tužio zbog njegovog aktivizma.

Na tom skupu se obratio i filmski producent i novinar Boris Malagurski, ali je njegov govor na kratko prekinut zbog negodovanja grupe prisutnih.

Kako su organizatori naveli, negodovanje je bilo "provokacija".Malagurski je u nastavku svog govora istakao da je potrebno da svi građani budu složni, kao i da se sva neslaganja moraju ostaviti po strani.

Jedan od aktivista i meštanin iz sela Rakite Desimir Stojanov Desko izjavio je da investitor u MHE u tom selu "sa batinašima, korumpiranom opštinskom upravom i lošim zakonima prelazi preko privatne imovine ne pitajući koliko šta košta".

Stojanov je okupljene podsetio da je najavljen sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Posle prijema kod predsednika mi ćemo izvaditi cevi (iz reka)", kazao je on.

On je dodao da je protiv njega iz lokalne policijske uprave podneto najmanje 20 prijava, od toga dve krivične prijave.

"Vlast ćemo menjati, ali državu nećemo", kazao je on.

Kako je na početku skupa u organizaciji pokreta "Odbranimo reke Stare planine" i "Saveza mesnih zajednica Stare planine" rečeno, građani su se okupili u tom parku da bi poslali poruku da MHE nema veze sa zelenom ekonomijom.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše "Odbranimo reke Srbije", "Dosta je bilo! Stop MHE!", "Život dajemo, ali reke ne dajemo", "Reka u cevi i metak u cevi isto je - život nestaje", "Kraljevo će sačuvati svoje reke". Deo okupljenih nosio je slike gradilišta MHE na kojima je predstavljeno kako izgledaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 29. septembra u Beogradu sa aktivistima koji se bore za očuvanje reka Stare planine i protive se izgradnji derivacionih mini hidroelektrana "Odbranimo reke Stare planine".

Protestu su prisustvovali članovi Udruženja Ne davimo Beograd, predstavnici Demokratske stranke, predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side