Dekan Šumarskog fakulteta: Seča šume u Košutnjaku protiv interesa građana Beograda
10.07.2020 Beograd

Dekan Šumarskog fakulteta: Seča šume u Košutnjaku protiv interesa građana Beograda

Dekan Šumarskog fakulteta: Seča šume u Košutnjaku protiv interesa građana Beograda Foto: PrtScn
Dekan Šumarskog fakulteta u Begradu Ratko Ristić izjavio je da planirano uklanjanje zelenih površina na području Кošutnjaka predstavlja negiranje interesa većine građana Beograda i pokušaj zadovoljenja materijalnog interesa pojedinaca i interesnih grupa.

"Planirano uklanjanje zelenih površina na području Кošutnjaka, bez obzira na to da li su zaštićene ili ne, da li predstavljaju manje ili više vrednu šumu, jeste direktna negacija interesa većine građana i pokušaj zadovoljenja ogoljenog materijalnog interesa pojedinaca i interesnih grupa", kazao je Ristić za portal pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

Kompanija Avala studios, koja je kupila Avala Film, prema pisanju medija, najavila je izgradnju poslovno-stambenog kompleksa na oko 86 hektara zemljišta u Košutnjaku, na kome se nalazi veliki broj zelenih površina, kako bi se omogućio razvoj filmske industrije, u šta je, prema ranijim najavama, spremna da uloži više od 50 milona evra.

Ristić je kazao da planirane aktivnosti na urbanizaciji prostora Кošutnjaka, uz redukciju zelenih površina, predstavljaju negaciju svih principa u usvojenim strateškim dokumentima Grada Beograda, kao i globalnih konvencija, poput "Okvirne Кonvencije Ujedinjenih nacija (UN) o promeni klime", "UN Кonvencije o biološkoj raznovrsnosti" i "Кonvencija UN o borbi protiv dezertifikacije", koje je Srbija ratifikovala u nacionalnoj skupštini.

"Teško je razumeti princip razvoja i urbanizacije, uz redukciju šumskih i drugih zelenih površina i drastično povećanje broja stanovnika, uz još intenzivniji saobraćaj na već zagušenim lokalnim saobraćajnicama", kazao je on.

Podsetio je da je i da je Strategijom pošumljavanja Beograda, koja je usvojena 2011. godine, predviđeno da se do 2021. godine pošumi oko 50.000 hektara gradske teritorije.

"Od početka akcije pošumljavanja, oktobra 2011. godine, do kraja jeseni 2017. godine, pošumljeno je oko 730 hektara", kazao je Ristić.

Upozorio je i da uklanjanje šumskih i drugih zelenih površina u urbanizovanim delovima Beograda, dovodi do nesagledivih posledica za životnu sredinu, odnosno zdravlje građana.

Prema njegovim rečima, povećava se emisija gasova sa efektom staklene bašte, umanjuje se proizvodnja kiseonika, pojačavanje efekta toplotnog ostrva u uslovima sve izraženijih klimatskih anomalija, dolazi do degradacije biološke raznovrsnosti, dehumanizacuje se gradski prostor, sa sve lošijim životnim uslovima, a povećava se i potencijala za pojavu bujičnih poplava, pogotovo na slivu Topčiderske reke i susednih, manjih vodotokova.

"Beogradu su potrebni projekti kojima se oblikuje koncept rešenja za trajnu zaštitu preostalih prirodnih potencijala u urbanizovanim zonama, sa metodologijom njihovog proširenja", kazao je Ristić.

On je istakao da cilj treba da bude povećanja stepena pošumljenosti, povezivanja postojećeg urbanog zelenila sa okolnim šumskim površinama, stvaranje rekreativno-relaksacionih zona sa odgovarajućim sadržajima (pešačke, trim i biciklističke staze, dečja igrališta, igrališta za decu sa posebnim potrebama, vežbaonice na otvorenom, odmorišta sa senicima i klupama), formiranje zona koje, pored funkcionalnih, poseduju vizuelne, duhovne i estetske vrednosti.

Rani javni uvid, povodom zahteva firme Avala studios za izradu plana detaljne regulacije za kompleks Avala filma, pokazao je da bi investitor mogao da 50 odsto površine pretvori u stambeni prostor, odnosno da sačuva svega 20 odsto zelene površine, preneli su mediji.

Da bi se realizovala gradnja, prema nevodima medija, bilo bi žrtvovano zelenilo i gradska šuma, koji bi sa sadašnjih oko 40 hektara, ovim planom bili svedeni na oko 10 hektara.

Iako su predstavnici investitora projekta, Avala studios, naveli da prihvataju obavezu da tokom realizacije projekta ni na koji način ne ugroze postojeće zelene površine koje se nalaze na ovoj lokaciji, zbog moguće prenamene šumskog i neizgrađenog zemljišta i predviđene urbanizacije ovog područja, plan je izazvao reakcije u javnosti, kao i negodovanja stanovnika ovog dela Beograda.

Pokrenuta je i peticija protiv realizacije plana, odnosno za odbranu Košutnjaka, koju je za tri dana potpisalo 25.000 ljudi.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side