Deca traže od medija da izveštavaju o njihovim pozitivnim akcijama i da ne bude nasilja na ekranima
19.11.2019 Beograd

Deca traže od medija da izveštavaju o njihovim pozitivnim akcijama i da ne bude nasilja na ekranima

Deca traže od medija da izveštavaju o njihovim pozitivnim akcijama i da ne bude nasilja na ekranima Foto: Pixabay
Predstavnici Panela mladih savetnika zaštitnika građana, deca iz osnovnih i srednjiih škola u Srbiji zatražili su danas od medija da poštuju dečija prava i o njima izveštavaju drugačije, ne samo kroz negativne već kroz pozitivne primere kojima doprinose poboljšanju društva.

"Želimo i tražimo od vas novinara, urednika, štampanih medija, elektronskih medija i medija na internetu da o nama izveštavate drugačije, da nas ne posmatrate samo kao objekte zaštite ili u negativnom kontekstu. Da nas prepoznate kao ravnopravne članove društva sa svojim pravima", zatražili su Stefan Grubješić, Marko Jevtić, Jana Milivojević i Marija Govedarica.

Zatražili su da mediji govore mnogo više o pozitivnim akcijama dece, o njihovim uspesima, doprinosu u zajednicama u kojima žive i školama koje pohađaju.

"Da više izveštavate o temama koje su za nas važne. Da nam dajete više kulture, a manje skandala. Da ne objavljujete podatke iz našeg porodičnog života. Da na vašim naslovnim stranama i ekranima ne bude nasilja, droge, pornografije da nas pitate za mišljenje i stavove kada govorite o temama koje su za nas važne", poručila su deca medijima.

Oni su potom prisutnima na konferenciji organizovanoj povodom Svetskog dana deteta i 30 godina Konvecije o pravima deteta pustili kratke filmove o akcijama i poduhvatima u kojima su učestvovali, a o kojima mediji nisu izveštavali, poput humanitarnog nastupa u centru Beograda tokom kog su prikupljali novac za operaciju drugarice iz razreda, predstavi učeničkoj koja je dobila brojne nagrade, pobedi odbojkaškog učeničkog kluba i obilasku CERN-a.

Marija govedarica učenica trećeg razreda Ekonomkse srednje škole u Zemunu rekla je da mediji najčešće izveštavaju o nasilju, da se ne poštuje privatnost dece i da se o njima ne piše u pozitivnom kontekstu kao o aktivnim članovima društva.

Ona je istakla da mediji u Srbiji, čast izutecima ne poštuju dečija prava i ocenila dvojkom rad medija, dok su druga deca dala trojku ističući da mediji mogu mnogo bolje i drugačije.

"Mediji mogu postati i ostati prijatelji dece i biti glasni zagovornici njihovog prava i njihovog glasa. Nadam se da ćete odavde poneti poruku koju su deca posla - izveštavajte o deci kao aktivnim građanima sa ogromnim potencijalom da naše društvo načine boljim mestom", rekla je generalni sekretar zaštitinika građana Olja Jovičić.

Pomoćnica generalnog sekretara zaštitnika građana zadužena za prava deteta Nataša Jović rekla je da je zaštitinik građana godinama ukazivao da je neophodno da se zakon poštuje i zaštite deca u medijskom prostoru te da su date medijske preporuke i REM-u i da postoje mediji koji se preporuka pridržavaju, ali i oni koji to ne čine.

"Sve o čemu mediji govore kroz pojedinačne slučajeve mogu da urade bez izveštavanja na senzacionalistički način i bez zadiranja u privatnost bez slikanja kuće i imenovanja porodice i činjenja deteta prepoznatljivim", rekla je Jović.

Ona je istakla da bi bilo dobro da se postojeći pravni okvir poštuje i unapredi senzibilitet i znanje novinara kada izveštava o deci.

Analitičarka u Regulatornom telu za elektronske medije (REM) Svetlana Trajković rekla je da nije zadovoljna brojem mera koje je to telo izreklo.

Ona je navela da je REM izrekao 18 mera i da je to mali broj naspram spornih situacija.

"Unazad nekoliko godina dve komrecijalne televizije uopšte nemaju dečiji programa. Tu se nameće pitanje na osnovu kakvih programskih elaborata su dobili dozvole... ne postoji volja da se reaguje i ukaže na to da nema ni sekudne dečijeg programa kod emitera sa nacionalnom frekvencijom", rekla je Svetlana Trajković.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.11.2019, 08:57h Marigold

    Imaju li ovi genijalci dece? Veću glupost ne čuh odavno! Čuj, deca traže!!! Pitajte decu, zađite malo po školama, a možete i kod kuće da ih pitate ako ih imate. Ako nemate, nemojte da filozofirate nasuvo :-)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side