19.11.2018 Podgorica

Darmanović: Odnosi Crne Gore i Srbije najbolji od sticanja nezavisnosti

Darmanović: Odnosi Crne Gore i Srbije najbolji od sticanja nezavisnosti Foto: Beta, Milan Obradović
Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović ocenio je danas da su odnosi Crne Gore i Srbije "najbolji i najstabilniji" od sticanja nezavisnosti njegove zemlje 2006. godine, a da je saradnja Beograda i Podgorice "intezivna".

Darmanović je na radnom susretu s novinarima, povodom dve godine mandata crnogorske vlade, izrazio zadovoljstvo odnosima Crne Gore sa susednim zemljama.

On je ponovio da Crna Gora podržava članstvo Srbije u EU i dodao da dve države imaju različite politike prema NATO.

Podgorica, prema rečima Darmanovića, očekuje nastavak pregovora Prištine i Beograda.

On je kazao da će Crna Gora ponovo glasati da Kosovo postane članica Interpola, jer "nema razloga za promenu odluke".

"Mi smo prijatelji obema stranama, ne želimo političke tenzije u regionu, jer kad bi ih bilo mi smo kao mala država uvek izloženi", rekao je šef crnogorske diplomatije.

Govoreći o odnosima s Rusijom, Darmanović je ocenio da je "vreme najvećih zategnutosti u odnosima prošlo".

"Rusija ima svoju ulogu na Balkanu, ona je izraz onoga što se dešavalo 2016. godine. Rusija je velika svetska sila i ima svoj interes koji se nekome sviđa ili ne, ali takav će ostati. Crna Gora je postala članica NATO i kao mala država nema pretenzije, ali će svoje savezničke obaveze izvršavati. Poželjan je scenario da mi imamo odnose s Rusijom poput Hrvatske i Slovenije", rekao je.

Komentarišući ocene da je Kina veoma prisutna na Balkanu, te da je to ranije bila i ocena evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, Darmanović je rekao da je u slučaju Crne Gore kinesko prisustvo ekonomski motivisano.

"Kina ima razgranate poslove širom sveta, ona je česta tema u diplomatskim krugovima, stalno se pita šta to hoće Kina. U našem slučaju ne vidimo druge motive sem ekonomskih. Ona hoće da vratimo kredite, da zaradi novac. Kina se u našu politiku uopšte ne meša", kazao je crnogorski ministar.


 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side