10.02.2019 Beograd

Darko Laketić: Porast malignih bolesti kod dece u Srbiji

Darko Laketić: Porast malignih bolesti kod dece u Srbiji Foto: print screen
Predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je da prvi rezultati naučno-medicinske studije pokazuju porast maligniteta kod dece, posebno malignih bolesti krvi.

On je za list Politika rekao da preliminarni podaci istraživanja o učestalosti malignih oboljenja u uzrastu od jedne do 18 godina, pokazuju naročito porast malignih bolesti krvi kod dece od pet do devet godina.

Laketić je rekao da studija koja se sprovodi u saradnji sa Institutom "Milan Jovanović Batut", nije završena, a da su prvi rezultati u decembru dostavljeni svim poslanicima radi njihovog informisanja.

Dodao je da se može konstatovati da je "neki otrov delovao na tu decu".

"Budući da je u bombardovanju 1999. godine toliko otrova oslobođeno u životnu sredinu, lako je pretpostaviti tako nešto", kazao je Laketić.

On je rekao da je istraživanje fokusirano na decu uzrasta od jedne do 18 godina jer je to najosetljivija grupa i deo populacije koji je "rođen, živeo i rastao u periodu određenih ekoloških akcidenata i dejstva municije s osiromašenim uranijumom i oslobađanja različitih toksina koji su se dogodili 1999. godine".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side