14.02.2018 Pristina

Danielson: Kosovo mora da ispuni još dva uslova za viznu liberalizaciju

Danielson: Kosovo mora da ispuni još dva uslova za viznu liberalizaciju Foto: printscr
Razgraničenje sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala su još dva preostala uslova od 95 koliko je Kosovo imalo na putu vizne liberalizacije, izjavio je danas u Prištini generalni direktor Evropske Komisije za pregovore o susedstvu i proširenju Kristian Danielson.

Posle sastanka sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem Danielson je izjavio da bez ispunjavanja ta dva uslova Kosovo ne može da računa na ukidanje viza za putovanje građana u zemlje EU.

"Postoje još dva (uslova) koja treba ispuniti. Jedan je razgraničenje sa Crnom Gorom, a drugi je borba protiv korupcije. Postoji dosta napretka u borbi protiv korupcije. Ako ova dva uslova budu ispunjena, onda možemo nastaviti dalje", rekao je Danielson na konferenciji za novinare sa Haradinajem.

Prema njegovim rečima, pitanje razgraničenja Kosova i Crne Gore je pitanje za koje se mora pronaći rešenje.

On je dodao da je čestitao Haradinaju na merama i koracima koji su preduzeti kako bi Kosovo napredovalo.

"Kada govorimo o reformama pravosuđa, važno je znati da su ove reforme teške, kao i mere koje se moraju preduzeti u borbi protiv korupcije. Smatram da je pitanje o kojem smo razgovarali danas važno, da vlada i parlament uključe u ovaj proces i civilno društvo. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Vladom i institucijama na Kosovu kako bismo unapredili agendu", kazao je Danielson.

Haradinaj je ocenio da Strategija EU za Zapadni Balkan definiše put Kosova, ali da na tom putu još ima puno posla.

"Tema razgovora bila je evropska perspektiva Kosova i implementacija evropske agende za Kosovo. Strategija za Zapadni Balkan definisala je ovaj put na kome nam predstoji mnogo posla", rekao je Haradinaj.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side